Zlatans vara eller icke vara

Vad gör den store Zlatan? Hela Sverige håller andan i väntan på att anfallaren uttalar sig om VM. Bild: Lehtikuva/Jonathan Nackstrand

Samtidigt som Danmark under en ledning av en fenomenal Christian Eriksen körde ner nationalstuvningen och Guinessen så djupt ner i halsen på de segervittriga irländska spelarna och supportrarna att det kan ta stund för Eire att återhämta sig pågick en helt annan diskussion i grannlandet på andra sidan Öresund.

Efter att Sverige manövrerat ut Italien och den underbare Gianluigi Buffon, många dåliga förlorare och ännu fler misantroper borde ta efter målvaktslegendaren, fick succétränaren Janne Andersson redan på presskonferensen svara på frågor gällande en viss Zlatan Ibrahimovic.

Andersson blev till slut lite trött på frågorna och bad den talrika svenska presskåren i San Siros väldiga innandöme att fokusera på spelarna som tagit Sverige till ett första VM sedan Tyskland och år 2006. Helt rätt så.

Zlatan, 36, återhämtar sig från en svår knäskada och ska väl vara tillbaka i spel runt nyår för sitt Manchester United. Själv har han inte sagt någonting om han vill medverka i VM eller, officiellt avslutade han ju landslagskarriären i och med EM förra sommaren då han mitt under gruppspelet gick ut med beskedet om att blågult var ett avslutat kapitel för honom efter den uteblivna festen i Frankrike.

Ett besked som kom åt att dominera rubrikerna kring Sverige då, ännu en väldigt genomtänkt pr-kupp av den store svensken som kan det här med synlighet och marknadsvärde. Vilken inverkan det hade på landslaget och lagmoralen vet ingen annan än de närmast inblandade men det är inte helt otänkbart att en del ur det yngre gardet kände en viss sorgblandad lättnad efter Zlatans besked.

För trots Zlatans odiskutabla storhet som den sannolikt bästa svenska fotbollsspelaren genom tiderna är inte mannen som gjort 402 mål under sin fantastiska karriär utomlands och 62 mål i landslaget alltid den lättaste personen att ha i sitt lag.

Ibrahimovic kräver oerhört mycket av sig själv och lika mycket av sina lagkamrater. Ibland tycks han ha lite svårt för att inse att en Audi inte kan köra lika fort som en Ferrari. Kraven blir ibland för höga helt enkelt. I sina bästa stunder fungerar Zlatans krav som en prestationshöjare, i sina sämsta stunder som något som hämmar den samma. Han kan sprida en aura av oövervinnerlighet runt sig. Eller med sin attityd avsöndra mera skräck än jälvaranamma i leden.

Hans ständige vapendragare, agenten Mino Raiola, gick redan ut med att han personligen lovar att leverera Zlatan till VM om det är upp till honom att bestämma. Raiola har tjänat tiotals miljoner euro bara på Zlatan och hans övergångar och har alltid varit lojal mot svensken. Men att tro att Raiola agerar av ren godhet och storhet som människa är naturligtvis naivt. VM är ett ypperligt skyltfönster för Zlatan och Raiola för att förhandla fram ännu ett guldkantat för svensken.

I Sverige verkar tongångarna vara att de flesta vill se Zlatan i VM. Den överväldigande majoriteten av presskåren flaggar för Sveriges stora son. Och Zlatan är givetvis inte den första och sista att ompröva ett landslagsbeslut om det blir aktuellt. Henke Larsson gjorde samma sak, Zinedine Zidane också. Och historien kryllar av exempel på spelare som ändrat sig. Ibland har det gått bra, ibland inte.

Zlatan åtnjuter en närmast gudomlig ställning i Sverige och säger han att han vill vara med i VM lär inte tränare Andersson ha något val. Att gå emot Zlatan är det samma som att gå mot folket.

Återfinns Zlatan i truppen är det ju sedan upp till Andersson att bestämma sig för hur Zlatan ska användas. Hans företrädare Erik Hamrén gav Zlatan fria tyglar och byggde upp allt kring superstjärnan. Facit? Missat VM 2014 och två tämligen usla EM-slutspel 2012 och 2016.

Sverige har andats optimism och nytänk under Andersson. Det blir lite av en resa tillbaka i tiden om den store Z springer in på plan i Ryssland i juni 2010. Ingen kan någonsin ifrågasätta Ibrahimovic storhet som fotbollsspelare. Men det som alltid, kanske med undantag för just Hamréns era, varit Sveriges främsta vapen är sammanhållning och lagmoral. Därför tog sig Sverige till VM. Förmår Zlatan att underordna sig kollektivet? Den frågan känns som den mest väsentliga i hela diskussionen.

Norden har tre länder med i VM. Island, Danmark och Sverige. Island är med för första första gången medan de två övriga har en viss vana. De tre VM-länderna har en total befolkning på ungefär 16 miljoner invånare. Hela Norden har 27 miljoner. Inte illa att tre av fem länder kvalificerar sig med det underlaget. I synnerhet inte från den europeiska kvalzonen som är den tuffaste av alla. Skäl att minnas att endast gruppettorna var garanterade en plats i solen.

Italien har drygt 60 miljoner invånare och hela landet andas fotboll. Men VM blev det inte för de fyrfaldiga världsmästarna. Nederländerna har ungefär lika många invånare som de tre nordiska VM-resenärerna tillsammans. Och alla vet hur det gick för Oranje som har en, för supportrarna, otrevlig förmåga att underprestera med jämna mellanrum.

Från Sydamerika blir det inget Chile i VM. Och av de afrikanska giganterna saknas Elfebenskusten, Ghana och Kamerun.

Väldigt många stora nationer och spelare får inte vara med i VM. Sett mot den bakgrunden är tre nordiska nationer ingenting annat än en bragd.

Jonas von Wendt Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning