Zlatans nya bidrag: två målpass mot Kosovo

Han lovade förbundskaptenen Janne Andersson att avgöra matcher.Zlatan Ibrahimovic gör det på sitt sätt.Landslagets tidigare målmaskin har blivit framspelare i återkomsten.I VM-kvalet mot Kosovo låg han bakom två av målen i 3–0-segern.

Ibrahimovic får vänta vidare på sitt 63:e landslagsmål. När det kommer – och det lär det förmodligen göra – slår han Gunnar Grens rekord som den äldste målskytten i Blågult.

Just nu nöjer han sig med att göra det han så ofta påpekade inför sin uppmärksammade comeback. Han är tillbaka för att hjälpa till, för att bidra. Ingen kan säga annat än att han står vid sina ord.

Mot Georgien i torsdags spelade 39-åringen fram Viktor Claesson till segermålet. På Fadil Vokrri-stadion i Pristina såg han till att ge Ludwig Augustinsson öppet mål till 1–0 redan i tolfte minuten.

Assisterade med klack

Ibrahimovic gick in i duell med målvakten Samir Ujkani, som inte nådde bollen. I stället klackade Ibrahimovic till Augustinsson – och vänsterbacken kunde enkelt göra sitt andra landslagsmål.

Kort senare borde Alexander Isak satt Sverige i en bekväm sits. Isak – precist och elegant framspelad i djupled av Emil Forsberg – missade öppet mål sedan han rundat Ujkani.

Isak fick sin revansch på passning från... jodå, Zlatan Ibrahimovic. Isaks första avslut blockerades, men han vann tillbaka bollen, kom förbi sin försvarare och slog in 2–0 mellan benen på Samir Ujkani.

Samtidigt levde Isak farligt. Han fick en tidig varning och en annan domare än Tamás Bognar kunde ha delat ut ett rött när Isak kort före pausen gick in vårdslöst i en närkamp.

Stark match av Forsberg

Efter den undermåliga spelmässiga prestationen mot Georgien ville förbundskaptenen Janne Andersson se ett rejälare, aggressivare, tydligare spel.

Han blev inte besviken.

Emil Forsberg var en starkt bidragande katalysator till lyftet, med sin kvickhet, rörlighet, speluppfattning och förmåga att bryta in centralt i planen.

Forsberg, Dejan Kulusevski och Viktor Claesson ses av Janne Andersson främst i utgångspositionen som kantspelare i ett 4–4–2–system. Så länge förbundskaptenen håller fast vid den modellen – och inget talar för något annat – finns det inte plats i startelvan för alla tre.

Forsberg fick vila mot Georgien. Mot Kosovo var det Kulusevski som fick det kortaste strået av Andersson.

Larsson straffskytt

Förbundskaptenen motiverade sitt beslut i C More:

– Det är väldigt jämnt på de positionerna. Emil Forsberg och Viktor Claesson är två bra spelare Dejan konkurrerar med. Emil ställdes åt sidan mot Georgien eftersom jag var rädd att han skulle bli överbelastad med två matcher på kort tid. I dag valde jag Viktor före Dejan, säger Andersson.

Forsberg hade några riktigt fina lägen efter pausen. I stället kom 3–0 på Sebastian Larssons straff.

Strax innan dess (67:e minuten) hade Ibrahimovic och Isak tackat för sig och lämnat över till Marcus Berg och Robin Quaison.

Kulusevski fick några minuter i slutet, när Sverige mest spelade av matchen.

Positiva besked i övrigt: Kristoffer Nordfeldt är en fullt kapabel vikarie för Robin Olsen och fortsätter Filip Helander så här står han först i kön att bilda mittbackspar med Victor Nilsson Lindelöf i EM-slutspelet i sommar.

Sex poäng i VM-kvalstarten betyder full pott och skänker lugn inför fortsättningen i september.

Zlatan Ibrahimovic spelade fram till två av målen i Sveriges VM-kvalseger mot Kosovo.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

http://tt.se/media/image/sdlvQa4exxDgWo

Alexander Isak firar 2–0-målet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

http://tt.se/media/image/sdl4Jup3cy8bEc

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning