Zlatans jakt på den gyllene skon

Zlatan Ibrahimovic firar ett av sina 29 ligamål i MLS. Bild: Katharine Lotze/Lehtikuva

På söndagskvällen spelas sista grundomgången i MLS. För Zlatan Ibrahimovic gäller LA Galaxys match mot Houston mer än tre poäng, svensken har en liten chans att vinna skytteligan.– Om jag gör mål så gör jag mål, vi får se vilken siffra vi slutar på. Om det finns en möjlighet så kommer vi försöka, säger Ibrahimovic.

Los Angeles FC:s Carlos Vela har gjort 31 mål under årets MLS-säsong. Därmed toppar mexikanen skytteligan, två mål före Zlatan Ibrahimovic.

Svensken, som blev tvåa i skyttetoppen i fjol, vill förstås komma ifatt och ta titeln.

– Jag försöker göra mål i alla matcher jag spelar, det är en del av mitt ansvar, en del av det jag ska göra för att hjälpa mina lagkamrater, säger Ibrahimovic till MLS hemsida.

LA Galaxy ligger fyra i västra konferensen och är klart för slutspel, men poäng mot Houston på söndagskvällen kan ge en något mer gynnsam seedning och hemmaplansfördel i slutspelet. Laget har under sensommaren radat upp segrar, mycket tack vare Ibrahimovic, som gjort 16 mål på de senaste tolv ligamatcherna.

– Jag har gjort 29 mål på 28 matcher. Hade jag spelat lika många matcher som de andra hade det sett annorlunda ut, men nu är det jag som jagar en spelare som gjort fler matcher än jag, säger svensken.

Missat fem matcher

Han missade två matcher i våras efter en skada, och var avstängd två matcher maj efter att ha rykt ihop med New York FC:s målvakt Sean Johnson. Han var dessutom avstängd i en match efter att ha samlat på sig för många gula kort. Skytteligaledande Vela å sin sida har bara missat tre matcher.

Hur det än går i målskyttarnas kamp om den så kallade gyllene skon säger Ibrahimovic inför avgörandet att laget trots allt går före jaget.

– Jag fokuserar inte på individuella framgångar, jag ser dem som en bonus. Utan mina lagkamrater hade de varit omöjliga att uppnå. Oavsett vem som vinner den gyllene skon så tror jag inte att det är hans förtjänst, utan lagets, säger han.

Två platser på spel

I den sista omgången, med avspark 22.00 svensk tid, står två slutspelsplatser på spel, båda i den västra konferensen. Fyra lag – Portland (46 poäng), Dallas (45), San Jose (44) och Colorado (42) – kämpar om platserna.

Längst upp i tabellen har LAFC chansen att sätta poängrekord i MLS. En seger mot Colorado skulle ge laget 72 poäng, en mer än New York Red Bulls rekord från i fjol.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning