Zlatan: Varje dag måste vara en föreställning

Fotbollsspelaren David Beckham föräras med en staty på LA Galaxys arena före säsongspremiären mot Chicago Fire på lördagen. Bild: TT/Kristoffer Viita

Los Angeles Galaxy har gått igenom radikala förändringar på senaste tiden men Zlatan Ibrahimovic var revanschsugen när han mötte journalister inför årets första match mot Chicago på lördag.

Det är en ovanligt regnig dag i Los Angeles när Zlatan Ibrahimovic går av planen på Dignity Health Sports Park och möter en nedkyld presskår som väntat på att Galaxys förmiddagsträning ska ta slut.

Zlatan verkar sugen på komma i gång med den nya säsongen efter förra årets uppförsbacke. Han gick igenom en lång återhämtning efter en svår knäskada, och trots att han kom tillbaka i god form och gjorde sitt legendariska 500:e mål, missade Galaxy slutspelet i MLS.

– Jag försöker att motivera mig själv varje dag, jag vill göra mer och jag känner mig inte tillfreds, särskilt inte efter vad som hände förra säsongen, säger Ibrahimovic.

– För att göra det måste jag jobba mer och jag pushar mig själv varje dag. Om du känner mig eller frågar mina lagkamrater så får du veta att jag pushar alla, och mig själv, varje dag för att bli bättre.

"Guillermo är väldigt specifik"

Mycket har hänt med LA Galaxy på kort tid. Laget har precis förlorat norske Ola Kamara till kinesiska Shenzhen FC och lämnat Zlatan som ensam forward. Galaxy har också en ny huvudtränare sedan början av januari. Den argentinske veteranen Guillermo Barros Schelotto som hjälpte Boca Juniors vinna Primera División sex gånger.

Schelotto är fåordig men positiv till att Zlatan haft lång tid för återhämtning.

TT: Hur känner de andra spelarna inför honom som ny lagkapten?

– Jag tror inte att de bryr sig. Hans viktigaste funktion är ute på planen, inte som kapten, säger Guillermo Barros Schelotto, som verkar ha vunnit Zlatans förtroende.

– Guillermo är väldigt specifik med vad han vill förbättra i laget. Försvaret, organisationen, den taktiska sidan. Han gör det väldigt bra. Vi jobbar med de sakerna varje dag men inte bara det, han har en övergripande syn på planen och jobbar på varje detalj, säger Ibrahimovic.

Sportjournalisten Delmy Barillas från LA Sports Access menar att den här typen av omställningar är bra för Zlatan.

– Jag tror att han gillar pressen och att vara ledaren, säger hon, och menar att han kommer göra bättre ifrån sig denna säsong när han vant sig vid miljön.

"En komplett idrottsman"

– Det här laget har inte nödvändigtvis varit stabilt när det gäller tränare eller ren träning, så för vem som helst, särskilt någon som inte spelat i MLS förut, kommer det att ta lite tid att vänja sig, men det är nog inget han inte kan hantera. Han kan ge intrycket av att vara lite arrogant men han kan alltid backa upp det, säger Delmy Barillas.

Inför den nya säsongen har Zlatan Ibrahimovic sagt att han ska slå alla rekord i MLS.

– Jag tror att han kan göra det, säger Humberto Barrera, som rapporterar för mexikanska Radio Fórmula. Han är en komplett idrottsman och jag tror att han kan slå vilka rekord han vill.

Barrera tror inte heller att detta blir Zlatans sista säsong, som många spekulerat kring, utan att hans kropp håller för minst två säsonger. Barrera har täckt Galaxy under många år och menar att resten av laget omfamnat Zlatan.

– När han kom hit blev han mottagen med en väldigt bra atmosfär. Jag tror att han kommer att avsluta sin karriär här i LA.

Det verkar också som att en stor del av Zlatans kärlek till Los Angeles kommer från att staden är en plats för stjärnor.

– Jag tror att man spelar som man tränar, så varje dag måste vara en föreställning, säger Zlatan, som medan han pratar då och då släpper fokus från journalisterna och tittar ut i fjärran.

1999: Flyttas upp i Malmö FF:s A-lag. Gör ett mål under debutsäsongen i allsvenskan när MFF degraderas till superettan.

2000: Gör tolv mål i superettan när MFF tar klivet tillbaka till allsvenskan.

2001: Landslagsdebut i januari när Sverige spelar 0—0 mot Färöarna i Tipshallen i Växjö. Säljs under sommaren till den nederländska storklubben Ajax för över 80 miljoner kronor.

2002: Tar hem ligan och cupen i Nederländerna med Ajax. Gör sitt första mästerskap med Sverige när landslaget når åttondelsfinal i VM i Sydkorea och Japan. Sätter två mål i sin Champions League-debut mot Lyon.

2004: Vinner ligan med Ajax igen. Når kvartsfinal i EM i Portugal. Säljs i slutet av sommaren till den italienska storklubben Juventus.

2005: Vinner sin första scudetto i karriären, men Juventus fråntas såväl den titeln som den året därpå på grund av calciopoli-skandalen. Årets utländska spelare i Serie A. Får sin första Guldboll – Sveriges bästa fotbollsspelare.

2006: Gör sitt andra VM när Sverige når åttondelsfinal i Tyskland. Köps av Inter.

2007: Gör 15 mål för Inter när klubben vinner italienska ligan för första gången på 17 år.

2008: Ny scudetto med Inter. Utsedd till bästa spelare i italienska ligan. Ut i gruppspelet i EM i Schweiz/Österrike. Får Jerringpriset och sin tredje Guldboll.

2009: Tredje ligatiteln med Inter när Ibrahimovic vinner skytteligan i Italien med sina 25 mål. Årets spelare i Italien. Går över till spanska Barcelona.

2010: Gör 16 ligamål för Barcelona när klubben blir spansk mästare. Världsmästare för klubblag med Barcelona. Lämnar klubben för Milan i slutet av sommaren. Får sin femte Guldboll.

2011: Vinner italienska ligan med Milan. Gör under hösten sitt 100:e mål i Serie A. Årets spelare i Italien för tredje gången.

2012: Vinner skytteligan i Serie A för andra gången när Milan slutar tvåa. Spelar EM i Polen/Ukraina, Sverige åker ut i gruppspelet. Lämnar för franska Paris Saint-Germain.

2013: Tar hem sin första ligatitel i Frankrike och vinner skytteligan på 30 mål.

2014: Blir svenska landslagets främste målskytt genom tiderna. Ny ligatitel med PSG och seger i skytteligan med 26 mål.

2015: Blir PSG:s främste målskytt genom tiderna och tar tredje raka ligatiteln. Får sin tionde Guldboll. Skjuter Sverige till EM med tre mål på två matcher i playoff mot Danmark och står därefter på 62 landslagsmål. Möter Malmö FF för första gången i Champions League.

2016: Meddelar att han lämnar PSG och blir klar för Manchester United i juli. Inför Sveriges avslutande EM-gruppspelsmatch mot Belgien i Frankrike meddelar han att landslagskarriären är slut efter EM och att han inte kommer att spela OS i Rio. I augusti, i sin tredje match för United, avgör han den engelska supercupen Community Shield med sitt 2–1-mål mot ligamästaren Leicester.

2017: Gör 17 ligamål på 28 matcher och slutar på sjunde plats i skytteligan när Manchester United blir sexa i Premier League. Totalt 28 mål på 46 matcher för United som vinner Europa League och den engelska ligacupen. Skadar sitt högra knä allvarligt i Europa League-matchen hemma mot Anderlecht i april och är borta från spel i sju månader. Comeback i 4–1-segern hemma mot Newcastle i Premier League i november då han hoppar in med en knapp kvart kvar, men förblir mållös.

2018: Lämnar Manchester United efter sporadiska inhopp i England under vintern. Presenterad av Los Angeles Galaxy i en helsidesannons i Los Angeles Times under våren. Ibrahimovic öser in mål, 22 på 27 MLS-matcher, men säsongen blir misslyckad. Galaxy förlorar i den sista ligaomgången och missar slutspelet

Zlatan om Beckhamstatyn

Fotbollsspelaren David Beckham föräras med en staty på LA Galaxys arena före säsongspremiären mot Chicago Fire på lördagen.

– Jag har många minnen tillsammans med David. Han är en bra kille, fantastisk. På planen och utanför planen. Jag är glad för honom att han får sin staty. Jag tror att han är superglad och förhoppningsvis är den lika snygg som han så att han blir ännu gladare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning