Zimbabwes oppositionsledare Tsvangirai död

Den zimbabwiska oppositionsledaren Morgan Tsvangirai är död. Arkivbild. Bild: Lehtikuva/AFP/Jekesai Njikizana

Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai har avlidit. Efter åratal av politisk fejd mot landets ledare Robert Mugabe dukade Tsvangirai under för cancer månader efter Mugabes avgång.

Zimbabwes största oppositionsparti MDC tillkännagav Tsvangirais bortgång. "Det är med sorg jag meddelar att vi har förlorat vår ikon och demokratikämpe" skriver Elias Mudzuri, som är en av MDC:s viceledare, på Twitter.

Tsvangirais bortgång kastar ut MDC, som han bildade 1999, i ovisshet inför valet som väntas inom ett halvår.

Tsvangirai utmanade flera gånger Robert Mugabe och dennes parti Zanu-PF om makten. 2008 vann han första omgången i presidentvalet mot Mugabe, men hoppade av en vecka före andra omgången med hänvisning till det tilltagande våldet mot oppositionens anhängare.

Trots att han själv misshandlats av säkerhetsstyrkorna och kastats i fängelse inledde Tsvangirai ett ansträngt regeringssamarbete med Mugabe, där han själv var premiärminister 2009-2013. Ett valnederlag 2013, till viss del kopplat till Tsvangirais inblandning i två sexskandaler, satte stopp för hans dröm om att själv leda det afrikanska landet.

Sedan Tsvangirai i juni 2016 tillkännagav att han lider av tarmcancer har han vid flera tillfällen varit inlagd på sjukhus. Senast i januari åkte han till sydafrikanska Johannesburg för behandling.

Morgan Tsvangirai blev 65 år.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning