Zilliacus: En före detta anställd försökte pressa oss på pengar

Styrelseordföranden för YouZoo, Thomas Zilliacus, berättar för Ilta-Sanomat mera om incidenten då singaporiansk polis gjorde en räd mot hans företags lokaler.

YouZoo har själv meddelat att företaget misstänks för brott mot den singaporianska lagen gällande handel med värdepapper

– Ingen är misstänkt för någonting utan utredningen inleddes på basis av ett tips, säger Zilliacus till Ilta-Sanomat.

Det hela började med att företaget avskedade en person.

–Fem damer på ekonomiavdelningen tyckte att personen i fråga betett sig väldigt illa mot dem. En av dem förde ärendet vidare till polisen.

Den före detta arbetstagaren ringde upp företagets vice vd samma kväll som han blivit avskedad och ställde ultimatum.

– Han meddelade att han börjar svartmåla vårt företag om vi inte betalar 50 000 dollar åt honom. Han skickade också e-post som vi har sparat, säger Zilliacus till IS.

– Trots att vi är offer för utpressning förstår vi till fullo att myndigheterna måste utreda tips de får om eventuella brott.

- Vi har gjort en polisanmälan om personen i fråga och nu förbereder vi oss på en juridisk process mot honom.

Enligt Zilliacus skiljer sig singaporiansk och finsk polis väldigt mycket från varandra. Befogenheterna i Singapore är på en helt annan nivå.

– Polisen kan inleda en utredning när som helst. För det behövs inget beslut från någon rättslig instans. Polisen betonade att ingen står anklagad för någonting utan att det rör sig om en utredning.

Passet beslagtogs då Zilliacus är styrelseordförande.

– Då en utredning pågår tar myndigheterna passet. Vi tar detta på fullaste allvar men samtidigt vill jag poängtera att inget olagligt skett från vår sida. Vi samarbetar på alla sätt med polisen. För säkerhets skull har vi ändå anlitat landets bästa jurist som har i uppgift att förbereda vårt genmäle i frågan, säger Zilliacus.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning