Zarathustra-utsagor och dunderattacker

Laibach. Sångarna Milan Fras och Mina Spiler under en spelning i Nürnberg i januari 2016. Bild: DANIEL KARMANN

Slovenska musikerkollektivet Laibachs Helsingforsspelning var rena chockbehandlingen för hörsel- och synsinnet, skriver Ole Nerdrum.

Rock

Laibach

Korjaamo 13.11.

Laibach kan konsten att banta ned storslagna studioproduktioner till slående och kompakta spelningar. På teatersoundtrackplattan Also Sprach Zarathustra, som givetvis grundar sig på den kända filosofens Friedrich Nietzsches filosofiska roman, skruvas stämningen upp bland annat med hjälp av en symfoniorkester. I livetappning skapas samma tryckande stämningar av syntar, elgitarr och ett trumset.

I Helsingfors spelade gruppen låtar både från Zarathustra-skivan och flera äldre nummer av det uddaste slaget.

Gruppens varumärke, den brummande pratsången (Milan Fras) bildade tillsammans med de dånande låga frekvenserna febrila soundcollage som kan tänkas symbolisera just den glöden som fött de ökända Zarathustra-raderna. Bandets hårdhänta ansats framhävde verkets kalla och mörka innehåll. Trycket avtog för en stund när sångerskan Mina Spiler sjöng verkets vackra Von Sonnen – Aufgang.

Efter Also Sprach Zarathustra-repertoaren hällde bandet mera bensin på elden och den återstående delen av konserten löpte med kraftig beat; andningspauserna var nu så gott som bannlysta. Kvällen som fyllts av övermänskans styrka avrundades lämpligt med en tung version av bluesikonen Blind Lemon Jeffersons See That My Grave Is Kept Clean.

Spektaklets visuella innehåll bestod av begriplig och obegriplig svartvit videokonst som projicerades på skärmar som var placerade på takhöjd ovanom scenen. Bildflödet var på pricken i synk med musiken.

Innan konserten visades filmen Liberation Day som förhandsvisning på Kino Korjaamo. Filmen skildrar Laibachs Nordkorea-konsertbesök i augusti 2015 och poängterar bland annat hur diplomati även där ger resultat och inte minst då det gäller att finna lösningar i kinkiga censurrelaterade frågor.

Efter många om och men och justeringar av den audiovisuella repertoaren, tilläts gruppen slutligen att uppträda i Pyongjang. Publiken bestod av 1500 på ett eller ett annat sätt meriterade inbjudna gäster.

Laibach besökte Pyongyang i augusti 2015 och uppträdde som första utländska rockband i Nordkorea med låtar ur Sound of Music på repertoaren. Liberation Day kan ses den 24.11 på Kinopalatsi i samband med den fem dagar långa Night Visions-festivalen. Laibach in Pyongyang

Ole Nerdrum

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning