Zara Larsson gör mästerligt album med ett centralt feministiskt budskap

Bild: Skivkonvolut

Det handlar om sex, pengar och killar på ett sätt som traditionellt inte varit tillgängligt för tjejer men som är en självklarhet i Larssons universum, menar recensenten.

Pop

Zara Larsson

So Good (TEN/Epic/Sony)

Man skulle kunna dra paralleller till Rihanna. Eller varför inte Beyoncé och Ariana Grande. Sanningen är att Zara Larsson förtjänar så mycket mer än att stå i skuggan av någon befintlig pop- eller r'n'b-diva. Svenskans andra album So Good är en första fingervisning om att hon själv förmodligen kommer att tillhöra måttstocken som framtida poptjejer mäts mot. Inte minst tack vare fjolårshittarna Lush Life, Never Forget You och Ain't My Fault som alla är utmärkta exempel på Larssons känsla för melodier, beats och framför allt slagkraftiga refränger.

Att den 19-åriga sångerskan har en stark röst (och då talar jag inte bara om sångrösten) kommer knappast som en överraskning för någon, och precis som väntat så spelar de underliggande budskapen en stor roll i texterna.

"Queen, you can be the next female president" sjunger Larsson i Make That Money Girl och sätter effektivt fingret på vad det är hon vill säga. Det handlar om sex, pengar och killar på ett roligt och kravlöst sätt som traditionellt inte varit tillgängligt för tjejer men som är en självklarhet i Larssons universum. Vi pratar om en plats där det feministiska budskapet spelar en central roll och alla känslor är tillåtna. Larsson kan i ena stunden kaxigt sjunga om att stiga upp på tronen och ta för sig av sina rättigheter, för att i nästa övertygande blotta sin själ i Only You och avskalade I Can't Fall in Love Without You. Hon kan också göra den smärtsamma skildringen av ett destruktivt förhållande i One Mississippi till en av plattans absoluta höjdpunkter.

Dessutom har Larsson något annat som talar till hennes fördel. Någonting odefinierbart som ovannämnda popdivor också har, och som förmodligen är en viktig del i deras framgångssaga. En liten sak som kallas swag.

Ola Södermark

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning