Zara Larsson årets kvinna

Artisten Zara Larsson. Bild: Mostphotos

Med massiva hitlåtar och 2,5 miljoner följare på Instagram är Zara Larsson en av Sveriges största artister. Nu är hon dessutom utsedd till årets kvinna av Expressen.– Det är inte en tävling, men en väldigt fin utmärkelse, säger hon till tidningen.

Zara Larsson, 19, är inte bara popstjärna. Hon är även känd för sin frispråkighet och sitt engagemang för kvinnors rättigheter och många räknar henne som en feministisk förebild. I en längre intervju med Expressen berättar hon bland annat om hur de olika rollerna går ihop.

– För mig är mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter viktigare än att jag ska sälja tusen fler album, säger hon

– Om man pratar om politik så kommer det alltid finnas människor som inte håller med dig och som tycker att du är helt knasig, men jag bryr mig inte så jättemycket. Om du väljer att inte köpa min skiva för att jag är feminist – ja men gör inte det då, tänker jag.

Larsson har aldrig känt sig rädd för att uttrycka sig och hon påpekar att hon aldrig behövt utstå något hat för sina åsikter i verkliga livet.

– Det visar ganska mycket på hur klimatet är på nätet, folk är så jävla elaka och skriver så sjuka grejer. Men det är ingen som har gått fram och sagt "Du är en jävla hora!" till mig, face to face, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning