Zara Larsson Grammisgalans stora vinnare i Sverige

Det blev popdrottningarnas kamp på Grammisgalan – och Zara Larsson vann. Världsstjärnan tog hem tre av de tyngsta priserna: årets låt, årets album och årets artist. – Tre priser! Det är inte klokt, säger Larsson i ett förinspelat klipp.

Före galan var det fördel Tove Lo. Sångerskan hade nominerats i fem Grammiskategorier och fick också den första tunga utmärkelsen, den för årets pop, med albumet Blue lips (Lady wood phase II). Ett ytterligare pris blev det – det som Tove Lo önskade sig mest i förväg – årets textförfattare.

Janice, Lisa Ekdahl och Ane Brun talade om metoo och "tystnad tagning" under årets Grammisgala. "Kampen har bara börjat men vi kommer att ta den tillsammans", sade Janice. Bild: Christine Olsson/TT

Men sedan tog Zara Larsson över taktpinnen. Efter priset för årets artist följde priset för årets låt "Only you" och det avslutande priset årets album för "So good".

Jireel årets nykomling

Zara Larsson kammade alltså hem tre priser, Tove Lo två och resten av statyetterna fördelades liksom av rättviseskäl en och en. 17-årige hiphopartisten Jireel blev vald till årets nykomling medan veteranerna Europe kunde gå hem med statyetten i kategorin årets hårdrock/metal och 60-årige Thåström fick rockpriset för Centralmassivet.

Icona Pop, Tove Lo, Janice och många fler tågade in på Grammisgalans vita "röda mattan" tillsammans i en manifestation för metoo-rörelsens artistupprop "när musiken tystnar". Bild: Christine Olsson/TT

Årets pop

Fever Ray snuvades på priset för årets bästa album men tröstades i stället med utmärkelsen årets producent. Karin Dreijer kunde ta emot statyetten tillsammans med ett helt team av medproducenter.

Gärdestad hyllades

Annika Norlin och Säkert blev inte vald till årets textförfattare, men fick i stället priset för årets alternativa pop för den kritikerrosade plattan Däggdjur. Och i årets hiphop fick Stor och Mwuana se sig slagna av Yung Lean med Stranger.

Tove Lo vinner pris kategorin årets pop. Bild: Christine Olsson/TT

Årets hederspris gick till Kenneth Gärdestad för hans mångåriga insatser i svenskt musikliv och "hans underbara texter" till brodern Ted.

Metoo-manifestation

Under galan hölls också en manifestation för metoo-rörelsen och uppropet "när musiken tystnar". Ane Brun, Janice och Lisa Ekdahl var några av dem som deltog på plats på Grand Hotel i Stockholm.

De över 2 000 artister, producenter, låtskrivare, dj:er, kompositörer med flera som skrivit under uppropet har vittnat om en extremt hierarkisk bransch där det har varit svårt att göra sin röst hörd – eftersom "det är männen och pengarna som bestämmer".

"Jag har skrivit 'patriarkatet faller' över hjärtat. För att få det att falla måste vi använda hjärtat", säger Lisa Ekdahl när hon tar emot sitt pris. Bild: Christine Olsson/TT

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00