17-åringen bakom yxattacken "självradikaliserad"

Polisen sköt mannen då han försökte angripa poliserna. Bild: Karl-Josef Hildenbrand

En 17-årig ung man gick till attack med en yxa och kniv ombord på ett tåg i Tyskland i går på kvällen.

Det var efter nio på kvällen lokal tid som mannen genomförde attacken i staden Würzburg. Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann säger att en insatsstyrka från polisen råkade befinna sig i närheten och kunde därmed ingripa snabbt. De sköt mannen då han försökte angripa poliserna.

Det fanns 25 personer ombord på tåget. Fyra personer skadades svårt, enligt tyska medier, en är lindrigt skadad och 14 personer är chockade och får vård.

– Några av dem kämpar nu för sina liv, sade Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann i tysk tv enligt Reuters.

Tysk polis hittade en text i pojkens rum som tydde på att han nyligen blivit självradikaliserad, sade Herrmann vid en presskonferens. Texten på pashto var skriven med arabiska och latinska bokstäver, uppgav Herrmann.

IS tar på sig dådet

Jihadiströrelsen IS propagandaorgan Amaq påstår att 17-åringen var en av dess krigare, uppger nyhetsbyråer. En handmålad IS-flagga har hittats hemma hos honom men enligt inrikesminister Herrman går det fortfarande inte att bekräfta motivet.

Den 17-årige mannen var från Afghanistan och hade kommit till Tyskland som ensamkommande flykting. Han hade bott hos en fosterfamilj. Det verkar som att han agerade ensam och att motivet var islamistiskt. Ögonvittnen har berättat att han skrek "Allahu akbar" då han gick till attack.

Polisen säger däremot att motivet än så länge är oklart. I maj inträffade ett liknande fall då en 27-årig knivhögg en person till döds och skadade tre ombord på ett tåg. Också han uppgavs ha skrikit "Allahu akbar" men i utredningarna hittades inga tecken på att han radikaliserats, däremot hade han psykiska problem och narkotikaproblem. 

Polisen råkade befinna sig i närheten och kunde därmed ingripa snabbt. Bild: Karl-Josef Hildenbrand

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46