Yttrandefriheten hotas av program som Pegasus – Amnestychef i Finland: "Det är skrämmande, oerhört skrämmande"

NSO:s utvecklade program Pegasus ger en tredje part tillgång till en telefon. Det här betyder att ingen information på telefonen är säker. Bild: Mario Goldman/AFP-Lehtikuva

Avslöjandet av NSO-gruppens dataintrång har satt i gång en snöbollseffekt. Frank Johansson leder Amnesty i Finland och tycker att uppgifterna är skrämmande. Frågan är om de lagar knutna till dataintrång är tillräckliga för att begränsa olika typer av cyberspionage.

I söndags gick flera medier ut med uppgifter om att det israeliska teknikföretaget NSO har spionerat på aktivister, journalister och politiker runtom i världen med hjälp av mjukvaran Pegasus.

Avslöjandet började med att Amnesty International fick en lista med 50 000 telefonnummer som misstänktes vara övervakade med hjälp av mjukvaran.

I helgen rapporterade internationella medier, bland annat The Guardian, att närmare 50 000 telefonnummer till aktivister, journalister och politiker kan ha övervakats med hjälp av mjukvaran Pegasus, utvecklad av det israeliska teknikföretaget NSO.

Pegasus ger tillgång till telefonen för en tredje part, alltså möjlighet att nå e-post, meddelanden och bilder samt spela in samtal och i hemlighet aktivera mikrofonen.

Amnesty International och den ideella medieorganisationen Forbidden Stories har kommit över listan med telefonnummer och därefter delat det läckta materialet med medier som deltagit i granskningen.

Telefonnummer till fler än 1 000 personer i över 50 länder har identifierats. De går till bland andra familjemedlemmar i arabiska kungahus, åtminstone 65 företagsledare, 85 människorättsaktivister, 189 journalister och fler än 600 politiker och statliga tjänstemän i olika länder – bland annat premiärministrar.

På listan finns bland annat två nummer till kvinnor som stod den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi nära. Ett annat telefonnummer gick till en mexikansk journalist som mördades i en biltvätt.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa i måndags att NSO:s agerande är helt oacceptabelt om uppgifterna stämmer.

NSO:s Pegasus är bara ett av flera snarlika program. Liknande företag i Europa har erbjudit liknande tjänster till andra länders regeringar. I Tyskland pågår en rättegång mot Fin Fisher, som använts mot demonstranter i Turkiet.

NSO dementerar uppgifterna och kallar dem för "falska anklagelser".

Källor: TT, The Guardian, Deutsche Welle

Gigantiskt avslöjande

Frank Johansson, som leder Amnesty i Finland, säger att flera nummer som kontaktats av organisationen har visat sig "smittade" av Pegasus.

– När det handlar om yttrandefrihet, om pressfrihet och om rätten att vara i politisk opposition så är det här det största avslöjandet som gjorts på jag vet inte när, säger han.

Amnestys Frank Johansson tror att teknikföretag har större kunskap än de myndigheter som ska granska dem. Arkivbild från en demonstration för yttrandefrihet i samband med Rysslands president Vladimir Putins statsbesök 2019. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Nyhetsbomben släpptes på söndagen. Enligt Johansson var de flesta inom Amnesty, med undantag för den högsta ledningen och organisationens tekniska team, helt ovetande om att undersökningen skulle offentliggöras.

– Allting kom som en överraskning för mig. Det var förstås för att säkerställa att ingen information läckte ut för tidigt.

Amnesty varslade en del journalister på stora mediehus om vad som var på gång och sedan dess har grävandet tagit fart. Bland annat har franska Le Monde rapporterat att Frankrikes president Emmanuel Macron misstänks vara en av de som NSO har spionerat på med hjälp av Pegasus.

Franska presidenten Emmanuel Macron är en av de statscheferna som NSO misstänks ha spionerat på. Bild: John Thys/TT-AP

Spännande och skrämmande

Frank Johansson är ivrig och imponerad över att Amnesty är med och undersöker den här typen av skandaler knutna till press- och yttrandefrihet. Enligt honom är det ett tecken på att organisationen har ett högt anseende.

– De som har gett oss telefonnumren har litat på att vi inte utsätter någon för fara.

Varifrån Amnesty har fått listan med nummer kan han inte svara på.

– Även om jag visste så skulle jag inte kunna avslöja det.

Vad väcker avslöjandet för tankar hos dig?

– Det är skrämmande, oerhört skrämmande. Det borde inte vara tillåtet att använda den här typen av tekniska medel mot någon över huvud taget.

Enligt Johansson finns det inte tillräckligt med lagar och föreskrifter som säger hur dataprogram som Pegasus får användas. Han säger att myndigheterna som ska övervaka informationssäkerhet inte har samma tekniska kunskap som många av teknikföretagen.

– Företagen ligger alltid steget före. Det är ett problem.

Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden sade i en intervju med The Guardian i måndags att den här typen av program som Pegasus borde förbjudas.

Frank Johansson tar inte ställning till det påståendet. Men han ser allvarligt på effekterna av att aktivister, journalister och politiker kan bevakas mot deras vilja.

Arkivbild på visselblåsaren Edward Snowden. Enligt Snowden borde mjukvara som Pegasus förbjudas. Bild: TT-AP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning