Talibanerna rör sig mot ointagna Panjshirdalen – son till ikonisk talibanmotståndare kraftsamlar

Ett plan från Kabul, via Dubai, landade i Köpenhamn på söndagen. Bild: Mads Claus Rasmussen/Lehtikuva/AFP

Minst 20 personer har dödats i kaoset vid flygplatsen i afghanska Kabul, där evakueringar pågår för fullt sedan talibanerna tagit makten över landet. Extremistgruppen säger att den rör sig mot Panjshirdalen i norra Afghanistan, där väpnat motstånd mobiliseras.

Hundratals talibankrigare har börjat röra sig mot Panjshirdalen i Afghanistans norra delar, meddelade extremiströrelsen på söndagskvällen. Där har talibanmotståndare haft sin bas ända sedan krigsherren Ahmad Shah Massoud mobiliserade grupper mot den sovjetiska invasionsstyrkan på 1980-talet.

Nu är det hans son, Ahmad Massoud, som leder motståndet från den mytomspunna dalen. Massoud den äldre försökte varna västvärlden för Afghanistans extremistgrupper, men dödades av al-Qaida den 9 september 2001 – två dagar före terrorattacken som föranledde det amerikanska intåget i Afghanistan.

Redo att slåss

Gruppen ses som en av flera politiska och militanta krafter som finns slumrande i landet. Och nu har talibanerna siktet inställt på rörelsens bas i Panjshirdalen, en av få platser talibanerna inte har kontroll över, eftersom "lokala företrädare vägrat lämna över området frivilligt", skriver extremiströrelsen på Twitter.

Till tv-kanalen al-Arabiya har Ahmad Massoud sagt att ett inbördeskrig är oundvikligt i fall talibanerna inte börjar samtala med andra grupper i Afghanistan.

– Talibanerna kommer inte att bli långvariga om de fortsätter på detta sätt. Vi är redo att försvara Afghanistan och varnar för blodsspillan, säger han till kanalen.

I Panjshirdalen uppges rester från den afghanska armén, specialstyrkor och lokala milismän som vill slåss mot talibanerna ha samlats.

– Vi vill inte att ett krig ska bryta ut, säger Massoud under en telefonintervju med Reuters.

Samtidigt sprider han ett gospel om en inkluderande regering i Kabul, där samtliga utav Afghanistans många etniska grupper finns representerade – någonting helt annat än det skräckvälde mot oliktänkande som världen befarar att talibanerna kommer att införa.

– Vi vill få talibanerna att inse att den enda vägen fram är genom förhandling, säger han.

Marinsoldater från USA bevakar flygplatsområdet i Afghanistans huvudstad Kabul. Bild: Staff Sgt. Victor Mancilla/AP-TT

Flera döda vid flygplats

Utspelet från Massoud kommer samtidigt som talibanerna anklagar USA för kaoset som råder vid den internationella flygplatsen i Kabul.

– Amerika, med all sin makt och sina tillgångar… har misslyckats med att skapa ordning vid flygplatsen, säger talibanföreträdaren Amir Khan Mutaqi enligt nyhetsbyrån AFP.

– Det är fred och lugn i hela landet, kaos råder enbart vid Kabuls flygplats.

Enligt försvarsalliansen Nato har minst 20 personer dödats i och omkring flygplatsen sedan talibanerna tog makten förra söndagen.

Enligt Storbritanniens försvarsministerium miste sju personer livet i oroligheterna vid flygplatsen under lördagen. Samma dag avrådde USA och Tyskland medborgare från att bege sig till flygplatsen på grund av riskerna.

På söndagen uppgavs läget vara något lugnare. Talibanerna ska, med hjälp av batonger och skrämselskott i luften, ha sett till att köer bildats vid huvudentrén.

Hot från IS?

Extremiströrelsen vill nu ha "total klarhet" gällande de utländska styrkornas utträdesplan, säger en anonym företrädare till nyhetsbyrån Reuters. Han lägger till att det är en "komplex uppgift" att hantera kaoset utanför flygplatsen.

Amerikansk militär bevakar Kabuls flygplats. Bild från i fredags. Bild: Sgt Isaiah Campbell/US Marine Corps via AP-TT

Tiotusentals personer, främst utländska medborgare, lokalanställda samt afghaner som hjälpt västerländska insatser, beräknas ha fått hjälp ut ur landet.

Exakt hur många amerikaner som finns kvar i Afghanistan kan försvarshögkvarteret Pentagon inte ge besked om. Under söndagen kom besked om att Pentagon mobiliserar kommersiella flygbolag att hjälpa med evakueringarna.

President Joe Biden samlade sina säkerhetsrådgivare för överläggningar om läget.

På tisdag ska ett virtuellt toppmöte med G7-länderna (Storbritannien, USA, Japan, Tyskland, Italien, Frankrike och Kanada) hållas med anledning av läget i Afghanistan.

Mötet kommer som ett svar på växande kritik mot det som av vissa ses som handfallenhet från västmakterna när talibanerna tog makten för en vecka sedan.

Talibanerna – vars tidigare styre 1996-2001 har beskrivits som ett skräckvälde med offentliga avrättningar och obefintliga kvinnliga rättigheter – meddelade under helgen att man nu håller på att bilda Afghanistans framtida regering.

Rörelsens företrädare kommer de närmaste dagarna att resa till över 20 av landets 34 provinser för möten med tidigare guvernörer och byråkrater, enligt uppgifter på söndagen. Nu kan också skolor och högskolor öppna igen, säger en talesperson till Reuters.

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades långt tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 följde det så kallade fortsättningskriget, då de krigsherrar som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen vände vapnen mot varandra.

Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul och kontrollerade fram till den USA-ledda invasionen 2001 den stora merparten av landet.

Talibanernas maktutövande var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik, kvinnors frihet inskränktes kraftigt och skolundervisning för flickor stoppades.

Den 15 augusti 2021 gick talibanerna återigen in i Afghanistans presidentpalats. Maktövertagandet kom efter en blixtoffensiv som skedde parallellt med att USA och dess allierade börjat dra tillbaka sina sista soldater från det krigshärjade Afghanistan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning