Ytterligare EU-steg mot nya nätregler

EU:s omdiskuterade nya upphovsrättsregler för internet ska ersätta gamla regler som inte uppdaterats på nästan 20 år. Bild: Mostphotos

Bara ett hinder återstår nu innan EU:s omdiskuterade nya upphovsrättsregler på internet blir verklighet. På onsdagen röstade EU:s medlemsländer ja till förra veckans kompromissförslag, vilket innebär att det nu endast saknas ett godkännande även från EU-parlamentet.

Finland röstade nej till förslaget, medan Sverige, som tidigare varit kritiskt mot förslaget, ändå röstade ja på onsdagen. Sverige hänvisade till positiva förändringar i uppgörelsen. Förutom Finland röstade fyra länder nej – Italien, Luxemburg, Nederländerna och Polen.

"Vi beklagar att direktivet inte når rätt balans mellan skyddet för upphovsrättsinnehavare och EU-medborgares och företags intressen", sade kvintetten i ett gemensamt uttalande efteråt enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Det här är ett historiskt tillfälle. Vi behöver ett internet som är rättvist och hållbart för alla", sade å andra sidan en rad upphovsrättsorganisationer och tidningsutgivare i en gemensam uppmaning för ett ja.

En avgörande och fortsatt oklar strid om reglerna väntas nu när hela EU-parlamentet ska tycka till, sannolikt i mars eller mitten av april.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning