Ytterligare ett nybyggt hus har börjat läcka på Busholmen

Husbygge på Busholmen. Huset på bilden är inte det vattenskadade huset som nämns i texten. Bild: leif weckstrom

Helsingfors stads bostadsproduktion har fungerat som byggherre. Huset är uppfört av byggbolaget NCC.

Det är inte länge sedan det kom uppgifter om att ett nybyggt höghus på Busholmen i Helsingfors hade drabbats av mögelskador. Höghuset Wood City är byggt av trä. Tidigare rapporterades om vattenskador i ett betonghus.

Nu har ytterligare ett nybygge börjat läcka, skriver Helsingin Sanomat. Marco Polo-huset är uppfört av Helsingfors stads bostadsproduktion och byggbolaget NCC. Helsingfors stads bostadsproduktion är en organisation inom stadens förvaltning. Enligt de boende har huset läckt sedan 2014.

Vattnet läcker in i den underjordiska parkeringen och under en affärslokal som finns i byggnaden. Det samlas vatten på taket, en del balkonger och innergården. Därtill ser en del väggar fuktiga ut medan andra buktar sig.

Både Helsingfors stads bostadsproduktion och NCC anser att problemen är små och att byggnaden uppfyller byggnadsbestämmelserna.

Marco Polo hör till Helsingfors stads Hitas-produktion. Staden ansvarar även för reparationerna. Enligt HS har staden anklagat boende för att orsaka läckagen och i vissa fall förneka deras existens.

De boende tror att läckagen beror på slarv, dåligt installerade fuktspärrar och felaktiga konstruktioner. De boende får stöd av en utomstående expert, som de anställt för att kartlägga problemen.

Förutom vattenskador har boende upptäckt även annat byggslarv. Totalt har de registrerat 800 byggfel i de gemensamma lokalerna. En del av felen är minimala.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03