Ytterligare en person begärs häktad för dråpförsöket i Pojo

Tre greps på plats under måndagen. En av dem har släppts, men den andra misstänkta, en kvinna, ska på fredagen begäras häktad misstänkt för dråpförsök. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Polisen begär att en person till ska häktas misstänkt för dråpförsök i Pojo. Enligt kriminalkommissarie Mats Sjöholm har kyrkbyn varit drabbad av oroligheter och otrygghet.

Det var på måndagen som en man slog en annan man i huvudet och på ryggen med ett fyra kilo tungt metallföremål vid apoteket i Pojo. Det här skedde efter att han hade fått ett nekande svar då han bad om tobak.

Mannen flydde in på gården till ett flervåningshus. När polisen kom till platsen hittade de en knivhuggen kvinna samt tre andra personer inne i en lägenhet.

Tre personer, två män och en kvinna, greps.

Den knivhuggna kvinnan vårdas på sjukhus för allvarliga skador. Enligt polisen är hennes tillstånd nu stabilt. Den misshandlade mannen kunde lämna sjukhuset samma dag.

På onsdagen häktades mannen som slog den andra på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och dråpförsök.

På fredagen ska polisen även begära kvinnan som befann sig inne i lägenheten häktad misstänkt för dråpförsök. Det uppger kriminalkommissarie Mats Sjöholm som leder förundersökningen. Häktningsförhandlingen hålls i Västra Nylands tingsrätt.

Den tredje personen, en man som befann sig i bostaden, har släppts. Han är inte längre misstänkt för delaktighet i knivhuggningen.

Alla misstänkta har enligt Sjöholm haft att göra med polisen tidigare. Enligt honom tyder allt på att de har varit påverkade av alkohol eller droger.

Samarbete behövs

Västra Nyland har tidigare rapporterat om oroligheter och otrygghet i Pojo kyrkby. Enligt tidningen har polisanmälningarna bland annat handlat om misshandel, skadegörelse, snatteri och störande beteende.

Mats Sjöholm bekräftar att polisen i Raseborg fick ta emot ett ökat antal anmälningar under hösten. Efter att polisen lade in extra övervakning lugnade det enligt honom ner sig.

– Pojo centrum är ganska litet. Det behövs inte att så många personer gör något för att det ska uppfattas som oroligt.

Trots det misstänkta dråpförsöket i början av veckan bedömer Sjöholm att Pojo inte i dagens läge avviker från andra delar av Västnyland. Polisen planerar inga extra insatser och han betonar att polisen inte heller ensam kan råda bot på alla problem.

– Vid utsatthet, missbruk och brottslighet behöver många myndigheter samarbeta.

Invånarantalet i Pojo kyrkby är omkring 1 500 personer. Sedan drygt tio år tillbaka är Pojo en del av Raseborg.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning