Ytterligare 57 döda i covid-19 i Sverige

Bild: TT

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att totalt 3 313 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 57 personer det senaste dygnet.

– Sjukdomen sprids fortfarande aktivt och vi har ett stort antal nya fall varje dag och ett stort antal dödsfall, säger Karin Tegmark-Wisell, chef över avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, på dagens pressträff om coronaläget.

De uppdaterade siffrorna visar att totalt 27 272 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

– Trenden är sig lik. Tittar vi på de fall där provtagning är gjord ser vi en platåfas eller möjligtvis en långsam sluttning på platåfasen, säger Karin Tegmark-Wisell.

1 765 personer får eller har fått intensivvård.

Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vid Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Folkhälsomyndigheten får frågan om hur nära Stockholm är att uppnå flockimmunitet.

– Vi vill invänta data som vi hoppas få nästa vecka innan vi gör en bedömning. Våra bedömningar har varit att vi i april-maj ligger runt 20 procents immunitet. Men det är bara bedömningar, säger Karin Tegmark-Wisell.

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att en tredjedel av Stockholmarna kan ha varit smittade den 15 maj och får frågan om den bedömningen kvarstår.

– Vi har inte hunnit lägga in de nya siffrorna i modellen men det ter sig inte orimligt, säger Tegmark-Wisell.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning