Ytmaterial kan ha förvärrat branden i London

Kraftig rök krig skyskrapan under onsdagen. Bild: Lehtikuva/AFP/Adrian Dennis

En skyskrapa i Melbourne i Australien brann upp för några år sedan på ett motsvarande sätt som huset i London i går, uppger The Guardian.

Branden i Melbourne 2014 skylldes på den lättantändliga beläggningen. Samma orsak kan förklara Londonbranden.

Melbournebranden spred sig från en cigarett på åttonde våningens balkong och steg till taket av det 21 våningar höga huset på 11 minuter.

Orsaken ansågs vara den aluminiumkomposit som använts i betongväggarna.

Branden fick myndigheterna att undersöka ytmaterialet på huset i Melbourne vilket gav upphov till ändringar i de nationella byggbestämmelserna. Ingen omkom i branden.

Enligt The Guardian användes motsvarande beläggning i samband med renoveringen av skyskrapan Grenfell Tower i London förra året.

Också på annat håll i världen har det rapporterats om bränder kopplade till aluminiumkomposit i skyskrapor, uppger tidningen. Det är förmånligt och används ofta som byggnadsmaterial.

Tidningen skriver att det verkar som att gluggen mellan ytmaterialet och väggen i Grenfell Tower fungerat som en skorsten som riktat lågorna uppåt.

Åtminstone tolv döda har bekräftats i branden i London.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46