Yrsa Stenius död

Journalisten Yrsa Stenius blev 73 år gammal. Bild: HBL-arkiv/Cata Portin

Journalisten, författaren och opinionsbildaren Yrsa Stenius har avlidit. Stenius blev 73 år.

Yrsa Stenius avled i sitt hem i Stockholm, förmodligen på fredagen. Döden var oväntad.

– Yrsa har inte haft några hälsoproblem förutom att hon har återhämtat sig efter en ryggoperation, säger journalisten Geo Stenius som är bror till Yrsa Stenius.

Geo Stenius började på söndagen oroa sig för sin syster efter att inte ha fått tag på henne på flera dagar. Han kontaktade den Finlandsfödda journalisten Jan Mosander som är bosatt i samma trappa i Stockholm som Yrsa Stenius.

Mosander upptäckte att några vänner hade larmats till Yrsa Stenius hem efter att hennes hund envetet skällt, och då hittat Stenius avliden hemma.

– Vännerna visste att Yrsa var död men polisen tog, konstigt nog, ingen kontakt med mig, konstaterar Geo Stenius.

Yrsa Stenius var chefredaktör för finlandssvenska Arbetarbladet innan hon värvades till Aftonbladet i Stockholm. Där arbetade hon som kulturchef 1979-82 och som chefredaktör 1982-87. Åren på Aftonbladet sammanfattade hon i boken Makten och kvinnligheten.

Efter tiden på Aftonbladet var Yrsa Stenius i huvudsak fri skribent och författare tills hon 2007 utsågs till Allmänhetens Pressombudsman (PO) i Sverige. Stenius gick i pension 2011.

Yrsa Stenius föddes i Helsingfors 7 januari 1945. Föräldrarna var arkitekten Olof Stenius och skådespelaren Dorle von Wendt.

HBL publicerade en intervju med Yrsa Stenius i januari 2017. Här kan du läsa Fredrik Soncks intervju med Yrsa Stenius inför bokutgivningen 2016 och här hittar du Jacob Södermans recension av boken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning