Yrkesmördare vill bli skådis

Bill Hader är yrkesmördaren som börjar utbilda sig till skådespelare. Bild: HBO Nordic

Barry är en sevärd komediserie på HBO Nordic, som både driver med yrkeskriminalitet och skådespelarbranschen.

Barry finns på HBO Nordic.

Vi har sett serier om kriminella antihjältar, och vi har sett skådespelarbranschsatirer. Sällan har vi däremot sett dessa två genrer gifta sig med varandra, med det gör de i HBO:s serie Barry, av och med Saturday Night Live-komikern Bill Hader i samarbete med Seinfeldförfattaren Alec Berg. Resultatet är inget dåligt äktenskap mellan genrer; Barry är en dramakomediserie med fin balans mellan hjärta och mörk humor.

Bill Hader är Barry, en Afghanistanveteran som jobbar som yrkesmördare efter avslutad militärkarriär, ett jobb han börjat tröttna på. Uppdraget att knäppa älskaren till en tjetjensk maffiaboss tar honom till en kurs i skådespeleri i Los Angeles. Bland deltagarna på kursen hittar den nedstämde Barry ett nytt sammanhang, och börjar se en utväg ur sitt ensamma smutsjobb. Men det är förstås inte bara att klippa bandet till ett sådant exceptionellt förflutet. Förutom en uppdragsgivare och vän (Stephen Root) har Barry också syltat in sig med den tjetjenska maffian som inte är att leka med. Som om inte detta var nog har han även polisen efter sig och i en bihandling får vi följa deras jobb när de är maffian och Barry på spåren.

Mest underhållande i serien är skådespelarkursen med Henry Winklers äldre skådespelarguru (egentligen misslyckad skådespelare) som lärare. Han är typen som skäller ut sina elever för att få fram "äkta känslor" och betonar vikten av att använda sitt eget liv och sina egna erfarenheter i jobbet som skådespelare. Kursdeltagarna med Sarah Goldberg i spetsen är engagerade och självupptagna. Alla har de ett brödjobb som de försörjer sig på; få lyckas som bekant i drömmarnas stad.

För ett brutalare inslag i serien står den tjetjenska maffian, som i och för sig bjuder på rätt saftiga typer i persongalleriet. Bill Hader är för övrigt inte urtypen för att spela yrkesmördare. Till utseende påminner han om en yngre Rowan Atkinson och framstår som en högst ordinär och ofarlig kille, lagt åt det melankoliska hållet.

En andra säsong är på gång.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03