Youtubefamiljen Cadwallader roar och undervisar på tre språk

Intresset för språk och för att lära sig nya språk förenar Youtubeprofilerna Catharina och Dave Cadwallader. Bild: Cata Portin

Hon är finlandssvensk och försöker lära sin brittiske man svenska. Han stretar på i kampen för att lära sig finska. Intresset för språk förenar de två Youtubeprofilerna Catharina och Dave Cadwallader.

Vem orkar säga lip balm?

Den som undrar är Youtubaren Cat Cad och frågan ingår i hennes video How I taught my boyfriend swedish (Hur jag lärde min pojkvän svenska). Pojkvännen är numera Cat Cads man Dave, född och uppvuxen i London men bosatt i Helsingfors sedan några år. Svaret på frågan är att läppfett är enklare att säga och ett av de första ord på svenska som Dave lärde sig.

Catharina och Dave Cadwallader är båda aktiva på Youtube, hon som Cat Cad och han som Dave Cad. I videon How good is my finnish really? (Hur bra är min finska egentligen?) får vi följa hur Dave Cad testar sitt finska ordförråd. Ordet vasen (vänster) är svårt men maito (mjölk) bereder honom inga problem. Videon har blivit en hit och har drygt 225 000 visningar på Youtube.

Största delen av Dave Cadwalladers tittare bor i Finland och är i åldern 25-34 år.

– Min publik gillar att ta del av mina intryck av Finland. Det kan hända att de inte känner någon utlänning som bosatt sig här och så tycker de att det är spännande att följa hur det går för mig, säger Dave.

Vänlig vardag. Youtubeprofilerna Catharina och Dave Cadwallader debuterar nu som barnboksförfattare, med en bilderbok på tre språk. Bild: Cata Portin

Svenska förstår Dave numera ganska bra men studierna i finska fortsätter med en privatlärare. Han jobbar heltid med Youtube och delar en studio med några finskspråkiga kolleger.

Vikten av språkstudier är tyvärr inget som betonas i brittiska skolor, säger Dave.

– Den normala attityden till språkinlärning är att det är onödigt eftersom "de flesta talar engelska". Undervisning i franska och spanska erbjuds men själv kunde jag inte begripa vad jag skulle ha för nytta av att behärska franska. I dag ångrar jag mig förstås.

Inte privata

Catharina Cadwallader startade sitt Youtubekonto för fem år sedan. I sina videor delar hon också med sig av sin vardag men säger att hon ofta får försvara finlandssvenskan.

– Många anser ju att finlandssvenskan är ett utdöende språk.

– Fast jag tycker att man hör mycket mer svenska nu än för några år sedan, invänder Dave.

Läs också: Det började som ett skämt – i dag har brittiska Dave Cad nått en halv miljon finländare på Youtube

Hur väljer ni era ämnen?

– Det är jättesvårt att hitta på ett ämne. Ibland nappar jag på något som en följare föreslagit men sedan kan det bli bråk om jag inte vill göra exakt det följaren vill, säger Dave.

– Eftersom vi inte vill slåss med vår publik har vi bestämt oss för att inte prata politik. Vi vill vara vänliga och okontroversiella. Och också om vi pratar om vår vardag är vi noga med vad vi inte säger. Vi berättar inte var vi bor och vi berättar inte var vår son Leo går på dagis, påpekar Catharina.

Första boken är ute. Inspirerade av sonen Leo skrev Catharina och Dave Cadwallader en trespråkig bilderbok. Bild: Cata Portin

Björn på tre språk

Kombinationen av föräldraskap, godnattsagor och språkintresse har lett till att Catharina och Dave presenterar världens första trespråkiga bilderbok. Eftersom Catharina talar svenska och Dave engelska med sonen växte högarna med barnböcker på olika språk. När Leo en dag tackade på finska började paret googla efter flerspråkiga böcker men fick inget napp.

Efter att ha funderat lite skrev de tillsammans texten till boken Kai menee nukkumaan / Kai går till sängs / Kai goes to sleep.

Historien om den lille björnen Kai som vid läggdags hellre vill leka astronaut, sjöfarare eller upptäcktsresande i djungeln än sova är bekant för alla småbarnsföräldrar.

Att huvudpersonen i boken är en björn är Leos förtjänst.

– Vi brukar prata med Leo om hans drömmar och ur de samtalen föddes björnen Kai.

Vikten av att lära sig så många språk som möjligt är något både Cat och Dave upprepar flera gånger under den här intervjun.

– Vi hoppas att intresset för språk ökar i takt med att världen blir mindre.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning