Youtube-personligheter skrev bok: "Finländarna är inte precis i beachform"

Joosua Visuri (t.v.) och Joonas Haapasaari är mer känd som duon bakom det populära Youtube-kontot Ristiote. Foto: Petri Mast Bild: Petri Mast

De personliga tränarna Joosua Visuri och Joonas Haapasaari är trötta på att se finländare med dålig hållning och stor mage. Därför satte de videokameran på hyllan och skrev en träningsbok.

Har du fastnat i samma gamla träningsrutiner? Tränar du bara mage genom att göra situps? Det vill Joosua Visuri och Joonas Haapasaari ändra på.

Visuri och Haapasaari är mer kända som Ristiote på Youtube. På ett och ett halvt år har träningskanalen fått över 40 000 prenumeranter och videoklippen fem miljoner visningar. Det är siffror som överraskade duon, som är känd för ett finurligt och humoristiskt grepp.

Just nu är Visuri och Haapasaari inte aktuella med en ny video. De har släppt en traditionell träningsbok med titeln De 100 bästa magmuskelövningarna. Men vänta nu, 100 övningar bara för att träna mage? Blir inte det lite monotont?

– Det är klart att man också måste träna kompletterande muskelgrupper, som rygg. Mångsidighet inom träningen är det viktigaste, förutom att ha kul, säger Haapasaari.

Vad kan en bok ge som inte en video kan?

– I en bok finns all information man behöver på efterföljande sidor. På webben finns det mer information, men det är inte lätt att hitta allt väsentligt, säger Haapasaari.

Visuri fortsätter:

– Våra videor är mellan fem och femton minuter långa, då ryms inte mycket information med. För att förmedla samma information som i boken hade tiotals videor krävts.

Påverkar hållningen

Finländare gör många fel då de tränar mage, tycker Visuri och Haapasaari. Många har fastnat i ett ekorrhjul och förstår inte att man kan träna mage mångsidigt.

Då man säger ordet magmuskler tänker de flesta på den raka bukmuskeln, muskeln som vanligtvis kallas sexpack. Men det finns också bland annat sneda magmuskler och djupa magmuskler.

Magmusklerna syns inte lika bra i baren som biceps och bröst, därför väljer många bort magträningen, säger Haapasaari.

– Det är synd, för magmusklerna är viktiga för alla.

Varför?

– Vi klarar av att fungera i vardagen tack vare dem. Om man sköter om magmusklerna kan man undvika ryggskador och få en bättre hållning. Många sitter passivt på jobbet och sjunker ihop, eftersom de inte tränar mellangärdet, säger Haapasaari.

Hur ser finländarnas magar ut i allmänhet?

– Ja, de ser inte ut som spanjorernas. Finländarna är inte precis i beachform, säger Haapasaari.

Har ni själva magrutorna i skick?

– Jag brukar vara i rätt bra skick året om, säger Visuri.

– Min mage är inte i toppform. Jag har lite onödigt mycket fett, men det viktigaste är att veta att musklerna nog finns under fettet, säger Haapasaari.

De personliga tränarna Joosua Visuri och Joonas Haapasaari ger tre exempel på allmänna fel på gymmet:

1. Personer gör samma rörelser som de lärde sig för 30 år sedan. Om man fortsätter med samma, bekväma rörelser som tidigare stagnerar träningen och man utvecklas inte. Kroppen blir van vid rörelserna och träningen blir ineffektiv.

2. Träningsrörelsen är för begränsad och man tränar mage med små, ryckiga rörelser. Om man sitter mycket på jobbet är det bra att träna rörlighet för att öppna upp musklerna. Till exempel är den raka bukmuskeln lång och kräver mer träning än bara begränsade rörelser.

3. Man tar i för mycket med dålig teknik. Vissa tycker om att ha stora tyngder med på träningen och utför rörelserna med bristfällig teknik. Det gör att träningen inte blir så effektiv som möjlig.

Visuri och Haapasaari poängterar att det är viktigt att variera träningsprogram. Med några månaders mellanrum är det dags att byta rörelser – det brukar också höja träningsmotivationen.

Författare: Joosua Visuri, Joonas Haapasaari

Utgiven: 2018

Sidantal: 160

Förlag: Fitra

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning