Youtube blockerar musikvideor i Finland

Skrämbild från Youtube. Bild: Skärmbild

Enligt upphovsrättsorganisation Teosto är bakgrunden till både finländska och utländska artisters blockerade Youtube-videor en tvist mellan Teosto och Google.

"Denna video innehåller material från TEOSTO. Det kan inte visas i ditt land."

"Det här videoklippet är inte tillgängligt i ditt land."

Videotjänsten Youtube har blockerat flera finländska artisters musikvideor, och på torsdagsförmiddagen gick det inte att se på till exempel Vesalas, Elastinens, Cheeks eller Jenni Vartiainens officiella videor. Inte heller Krista Siegfrids, Redrama eller Sås och Kopp gick att spela i Finland.

Men också utländska musikvideor som till exempel Gangnam Style av Psy är blockerade. Gangnam Style har visats över 3 miljarder gånger runtom i världen de senaste fem åren.

Enligt upphovsrättsorganisationen Teosto är det en tvist mellan Youtube och Teosto som sätter kottar i karburatorn. I ett pressmeddelande meddelar Teosto att Google, som äger Youtube, blockerat musikvideorna på grund av meningsskiljaktigheterna mellan parterna.

– Google har tagit bort musikinnehåll från Finlands Youtube. Bakgrunden är utdragna kontraktsförhandlingar mellan Teosto och Google. Google har meddelat oss att innehållet kommer tillbaka under torsdagen och fredagen, skriver Teosto.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning