Yoshihide Suga tar över ledarskapet efter Shinzo Abe

Yoshihide Suga, ny ledare för Liberaldemokratiska partiet (LDP), väntas även ta över som premiärminister efter Shinzo Abe. Arkivbild. Bild: Koji Sasahara/TT-AP

Yoshihide Suga har utsetts till ny ledare för Japans styrande parti, Liberaldemokratiska partiet (LDP). Han väntas därmed även ta över som ny premiärminister efter Shinzo Abe, som meddelade sin avgång i augusti med hänvisning till hälsoskäl.

71-årige Yoshihide Suga vann en tydlig seger i partiledarvalet med 377 av 543 röster från LDP:s parlamentsledamöter och regionala representanter. Den tidigare utrikesministern Fumio Kishida fick 89 röster.

Suga är nära allierad med Shinzo Abe och har haft den inflytelserika positionen som statsråd med samordningsansvar under hans närmare åtta år långa styre.

Bevarar politik

Suga väntas i stora drag fortsätta på Abes inslagna linje. Bland annat har han lovat han att bevara det omfattande reformprogrammet "Abenomics" som syftat till att blåsa liv i landets haltande tillväxt – ett löfte som Suga upprepade när han accepterade partiets nominering.

– Med den nationella coronakrisen har vi inte råd med ett politiskt vakuum. För att vinna över krisen och ge det japanska folket en känsla av lättnad, behöver vi fortsätta med det som premiärminister Abe har infört.

Stöd främst i partitoppen

Landets nya premiärminister utses senare i veckan i en omröstning i parlamentet, där LDP har majoritet. Suga väntas därefter sitta Abes mandatperiod ut, till och med september 2021.

LDP:s styre enades tidigare i september om att begränsa vilka partimedlemmar som fick rösta om nästa ledare för att snabba på processen, ett beslut som möttes av kritik även inifrån partiet. Enligt bedömare gynnade begränsningen Yoshihide Suga, som beskrivs ha stöd främst i partitoppen.

Shinzo Abe uttalade inte stöd för någon kandidat inför omröstningen, men säger efter partiledarvalet att han lovar att stödja Suga fullt ut. Abe har valt att avgå med hänvisning till en förvärring av en tarmsjukdom som han under flera år kämpat mot.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning