Yogainstruktör föll ner i ravin och bröt benet – hittades mer än två veckor senare

En 35-årig kvinna har hittats vid liv i en nationalpark i Hawaii. Amanda Eller överlevde genom att dricka från vattenfall och äta bär och frukt.

Yogainstruktören Amanda Eller var ute på vandring i regnskogen i Hawaii när hon plötsligt försvann. På vandringens tredje dag lämnade hon leden för att vila, och råkade falla ned för en klippa.

Kvar på vägen stod Ellers bil, med hennes tillhörigheter och mobil.

Dagen därpå anmäldes 35-åringen saknad av sina föräldrar, som drog i gång en stor sökinsats. En gräsrotsfinansierad kampanj lyckades samla ihop 70 000 dollar för att hitta henne. Pengarna gick bland annat till en helikopter.

Amanda Ellers mamma uppgav i ett tidigt skede att hon utgick från att hennes dotter var vid liv. Familjen uteslöt då inte att hon hade kidnappats, och fredagen den 24 maj utlovades en hittelön på 50 000 dollar till den information som kunde leda till hennes upptäckt.

Hittades

Ett par timmar senare flög helikoptern över en ravin, mitt i en nationalpark i Maui. Där gjorde de upptäckten.

Omgiven av snårig terräng och två vattenfall satt en ensam, barfota kvinna och viftade med armarna.

– Det var otroligt. Vi blev helt galna, såklart, säger vännen Javier Cantellops till CNN.

Amanda Eller hade ett brutet ben och ett skadat knä. Efter mer än två veckor i vildmarken hade hon tappat sju kilo i vikt. Men hon var vid gott mod.

På bilder från platsen ler hon stort, med spruckna, solskadade läppar, strax innan hon vinschas upp i helikoptern.

"Andlig resa"

Amanda Eller överlevde prövningen genom att äta bär och frukt, och dricka från vattenfall, skriver CNN.

I en video från sjukhussängen, publicerad på den Facebooksida som skapades efter det att hon hade försvunnit, berättar Eller själv om dagarna i ravinen.

– De senaste 17 dagarna har varit de tuffaste i mitt liv och det har verkligen varit en betydande andlig resa, säger hon, och fortsätter:

– Det var stunder då jag var extremt rädd och ville ge upp. Det blev en fråga om liv eller död, och jag var tvungen att välja. Jag valde livet.

Amanda Ellers pappa John uppgav till en lokal tv-kanal att han "hulkade som en bebis" när han fick veta att hans dotter återfunnits vid liv.

– Jag kände i mitt hjärta att hon levde. Jag förlorade inte hoppet, inte för en minut, sade hennes mamma, Julie, enligt CNN.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54