Lauri Kivinen lämnar Yle

Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Yles verkställande direktör Lauri Kivinen meddelar att han lämnar sitt uppdrag inom 2018. Kivinen uppger att han vill kasta sig in i en ny karriär.

Kivinen informerar närmare om sitt nya arbete senare i vår. Han säger sig ha ännu ett drygt tiotal år kvar i arbetslivet. Kivinen avslöjar inte sina planer närmare än att han är på väg till den privata sektorn.

Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson skyndade sig att försäkra att det inte ligger någon dramatik bakom Kivinens avgång. Kivinen har varit bolagets vd sedan år 2010.

Nyheten om Kivinens avgång läckte ut redan vid middagstid. Avsikten var uppenbarligen att Kivinen själv skulle meddela om sin avgång direkt till personalen klockan 14.

Fjolåret var synnerligen turbulent på Yle med häftiga konflikter inom den finska aktualitetsavdelningen. Atte Jääskeläinen, som var chef för Yles nyhets- och aktualitetsverksamhet förlorade sina underlydandes förtroende och tvingades avgå i våras. Han efterträddes av Aamulehtis chefredaktör Jouko Jokinen.

Flera kända tv-journalister lämnade bolaget i samma veva i protest mot den självcensur de sade sig uppleva på aktualitetsredaktionen. Enligt vissa källor hade Jääskeläinen fogat sig i påtryckningar från statsminister Juha Sipilä när det gällde nyhetsförmedling om statsministerns privata affärer.

Yle har också drabbats av stora sparåtgärder och samarbetsförhandlingar under fjolåret.

– Yle är ett starkt och viktigt mediebolag som är närvarande i finländarnas vardag. Yles uppdrag som upprätthållare av demokrati och kultur framhävs i en tid av allt snabbare förändringar inom informationsförmedlingen, säger Kivinen i ett pressmeddelande.

– Det har varit ett privilegium att få leda bolaget genom den här förändringen i åtta år. Det går bra för Yle, så nu är det rätt tid att ge över till nya krafter.

Enligt Kivinen ligger Yle i framkant beträffande den digitala informationsförmedlingen. Samtidigt måste förändringstakten vara sådan att alla hålls med i den.

– Yle har främjat Finlands digitalisering intensivt med innovationer såväl inom teknik och tjänstedesign som innehåll. Det här har låtit sig göras enbart tack vare det passionerade engagemang för Yles uppdrag som våra superproffs visat prov på, säger Kivinen.

Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson säger att rekryteringen av Kivinens efterträdare inleds omedelbart.

– Jag tror att Yles starka varumärke lockar till sig de bästa inom branschen. Lauri Kivinen har på ett anmärkningsvärt sätt medverkat till att Yle enligt EBU:s bedömning hör till de främsta public service mediebolagen i Europa. Jag vill å de varmaste tacka Kivinen för hans imponerande arbete, säger Wilhelmsson.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning