Yles svenska morgonnyheter på tv upphör för gott

Bild: HBL-Arkiv/Tor Wennström

De svenskspråkiga nyhetssändningarna i Yles Aamu-tv upphör från och med i sommar. Resursbrist uppges ligga bakom beslutet.

– Tidigare år har vi haft paus med morgonnyheterna på tv under sommaren men nu upphör de helt och hållet. Resurserna räcker inte till allt, säger Svenska Yles chef för medier och utgivning Johanna Törn-Mangs till HBL.

Svenska Yle meddelar att nyhetsbevakningens fokus på morgonen kommer att vara på webb och radio.

– Vår statistik visar att vi når mest läsare och lyssnare via webb och radio på morgonen.

Kvällens två tv-nyhetssändningar fortsätter som normalt.

På Twitter har flera journalister på Svenska Yle uttryckt kritik mot nedläggningen.

"Det är sant att det finns andra tvåspråkiga program. Men de har inte nödvändigtvis samma publik," skriver journalisten Niklas Evers.

Törn-Mangs säger att de svenskspråkiga tv-nyheterna i den annars finskspråkiga morgonsändningen tidigare var ett viktigt fönster mot den finska publiken. Men nu har Yle mycket annat tvåspråkigt material som lappar synlighetsgapet tv-nyheterna lämnar efter sig, menar hon.

Johanna Törn-Mangs är chef för medier och utgivning vid Svenska Yle. Bild: Lehtikuva / Ilmari Fabritius

– Det stämmer att tv-nyheterna på morgonen har varit viktiga ur ett tvåspråkighetsperspektiv. Men läget var annat tidigare. Nu får svenskan mycket god synlighet genom bland annat den tvåspråkiga sändningen från slottsbalen, som samlade 2,8 miljoner tittare i fjol. Yle sänder också en tvåspråkig tv-serie Egenland. Även Strömsö sänds numera på både TV1 och Yle Fem.

Men hur ska Svenska Yle lappa hålet som uppstår i just nyhetsbevakningen?

– Jag ser det inte som ett hål i nyhetsbevakningen eftersom de resurser som vi har använt på tv-nyheterna på morgonen kan användas för att göra tv-nyheterna på kvällen med ännu bättre kvalité och innehåll. Alla sändningar finns på Yle Arenan och där kan man titta på dem när man vill. Vi överger inte tv, utan tror starkt på att vi har en publik för tv-nyheterna, men den stora publiken finns på kvällen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning