Yles partimätning: Stödet för regeringspartierna steg för första gången – tack vare De gröna

De grönas partiordförande, inrikesminister Maria Ohisalo. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Under de senaste partimätningarna har Sannfinländarna njutit av ett ökat väljarstöd. Partiet har fortfarande det högsta stödet men det starkaste uppsvinget är sannolikt över.

För första gången har den nya regeringen lyckats öka sitt stöd, visar den färska partimätningen som Yle gett ut i dag. Resultatet är främst tack vare De grönas ökade väljarstöd (+0,8 procentenheter) och Centern som ser ut att återhämta sig en aning (+0,9 procentenheter).

– Regeringspartierna har ett sammanlagt väljarstöd på 57 procent. Regeringen har med andra ord ett mandat att regera, säger forskningschef Tuomo Turja vid Taloustutkimus, som utfört mätningen.

Förändringarna i regeringens väljarstöd ryms dock inom felmarginalen.

Sannfinländarnas väljarstöd har ökat sedan riksdagsvalet i april och i de senaste mätningarna har väljarstödet legat mellan 19,5 och 19,7 procent.

– Partiets starkaste uppsving är sannolikt över, men hösten kan föra förändringar med sig, säger Turja till Yle.

För Samlingspartiets del är siffrorna oförändrade och partiet ligger på andra plats, tätt följt av statsministerpartiet SDP.

Yles mätning visar också att allt fler som deltog i undersökningen är osäkra. Andelen tillfrågade som uppgav vilket parti de håller på var uppe i 78 procent genast efter riksdagsvalet, men har sjunkit till 71 procent. En viss valtrötthet börjar sätta in, anser Tuomo Turja.

Partimätningen utfördes under perioden 8.7 – 6.8.2019 och sammanlagt 2 451 finländare tillfrågades. Felmarginalen är 2,0 procentenheter för de större partierna.

Sannfinländarna 19,6 (-0,1)

Samlingspartiet 16,8 (0,0)

Socialdemokraterna 16,3 (+0,2)

De gröna 15,1 (+0,8)

Centern 12,6 (+0,9)

Vänsterförbundet 8,7 (-0,1)

Svenska folkpartiet 4,3 (-0,3)

Kristdemokraterna 1,2 (-0,5)

Övriga 1,9 (-0,6)

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning