Yles partimätning: SDP är landets största parti

Antti Rinnes (till vänster) och Antti Lindtmans parti SDP är Finlands största parti i Yles senaste mätning.Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Samlingspartiets popularitet har dalat i Yles senaste partimätning och SDP tar över posten som Finlands största parti.

SDP seglar upp på första plats förbi Samlingspartiet i Yles nya partimätning för tiden 2 maj-5 juni. Taloustutkimus har på uppdrag av Yle intervjuat sammanlagt 3 394 finländare för mätningen.

I Yles mätningar har SDP och Samlingspartiet varit Finlands populäraste partier sedan oktober i fjol. Samlingspartiet har för det mesta varit etta men i april och maj har partiets popularitet dalat.

I den nyaste mätningen landar Samlingspartiet på 19,3 procent medan SDP:s stöd bland finländarna är 20 procent. Siffrorna innebär att Samlingspartiet backar med 0,9 procent från Yles föregående mätning som publicerades den 3 maj medan SDP:s stöd är intakt. Samlingspartiet samlas således till sin partikongress i Åbo som Finlands näst största parti.

Bakom de två största partierna får statsministerpartiet Centern ett stöd på 17,6 procent, vilket är 0,6 procent mer än för en månad sedan. De grönas stöd är 14,4 procent och bakom dem landar Vänsterförbundet på 8,9 procent och Sannfinländarna på 8,3 procent.

Svenska folkpartiet klättrar en aning i Yles partimätning men kommer inte riktigt upp till fyra procent. SFP har ett väljarstöd på 3,9 procent, vilket är 0,2 procent mer än för en månad sedan.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00