Yles partimätning: Sannfinländarna kan bli Finlands näst största parti

Sannfinländarna har för första gången på fyra år gått om Samlingspartiet i väljarstöd.

Sannfinländarna kan bli Finlands näst största parti, enligt Yles sista partimätning inför riksdagsvalet.

Partierna i täten ligger allt närmare varandra. Socialdemokraterna har fortfarande det största väljarstödet, 19 procent, men stödet och marginalen till de andra partierna har krympt. Nu är Sannfinländarna näst störst med ett väjarstöd på 16,3 procent.

Enligt Yles valexpert har Sannfinländarnas popularitet ökat på grund av diskussionerna kring sexualbrott och invandring.

– Också i klimatfrågan har Sannfinländarna lyckats erbjuda ett alternativ och en annan ståndpunkt än de andra partierna. Jussi Halla-aho har tydligen också lyckats med kampanjen, säger Yles valexpert Sami Borg.

Enligt Yle bygger ändå det ökade stödet på att personer som inte tidigare har röstat i val nu uppger att de tänker rösta på Sannfinländarna.

Samtidigt finns det väljare som tidigare har röstat på Centerpartiet, Samlingspartiet och i viss mån Socialdemokraterna som nu säger att de tänker rösta på Sannfinländarna. Däremot visar internationella undersökningar att personer som stöder politiska idéer som de vet är kontroversiella ibland ljuger i undersökningar, skriver Yle.

Sannfinländarna kan utmana SDP

Vilket parti som blir störst kan också bero på hur det går för Samlingspartiet, vars nedgång nu ser ut att plana ut. Samlingspartiet har ofta varit bättre på att aktivera sina väljare än Sannfinländarna och SDP.

Enligt den senaste partimätningen är det svårare att förutspå vilket parti som kommer att bli störst i valet. Inget parti ser ut att få över 20 procent av rösterna, vilket är exceptionellt i ett riksdagsval.

För partimätningen intervjuades 1 969 personer. Den gjordes under föregående och innevarande vecka och har en felmarginal på 2,3 procentenheter i vardera riktningen.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54