Yles partimätning: En stor del av finländarna vet inte hur de ska rösta

Utrikesminister Timo Soini (Blå framtid) var tidigare ordförande för Sannfinländarna. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

En tredjedel av finländarna vet inte vilket parti de vill rösta på i kommande riksdagsval om fyra månader.

Det är framför allt de som tidigare stött Sannfinländarna som inte vet hur de ska rösta. Även unga, arbetslösa och personer i östra och norra Finland är ovissa. Det här visar Yles partimätning från december.

I partimätningen uppgav 68 procent vilket parti de stöder. Resten kunde inte svara på frågan. Majoriteten av dem som inte vet hur de tänker rösta kan inte heller uppge vilket parti de röstade på i förra kommunalvalet.

Efter förra riksdagsvalet delade Sannfinländarna sig i två läger och en del anhängare sympatiserar nu med Blå framtid i stället. Många har inte nödvändigtvis koll på partiernas linjer, anser forskare.

– Sannfinländarna har flest grubblare som överväger om det alls är värt att rösta, säger forskare Sami Borg vid Tammerfors universitets ledarskapshögskola till Yle.

Socialdemokraterna störst

Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet enligt Yles partimätningar. I den senaste mätningen hade partiet ett väljarstöd på 21,5 procent.

Mellan de två stora regeringspartierna ser väljarna ut att stödja Samlingspartiet framom Centern. Samlingspartiet har ett väljarstöd på 19,1 procent och Centern 17,0 procent.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54