Yles partimätning: En stor del av finländarna vet inte hur de ska rösta

Utrikesminister Timo Soini (Blå framtid) var tidigare ordförande för Sannfinländarna. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

En tredjedel av finländarna vet inte vilket parti de vill rösta på i kommande riksdagsval om fyra månader.

Det är framför allt de som tidigare stött Sannfinländarna som inte vet hur de ska rösta. Även unga, arbetslösa och personer i östra och norra Finland är ovissa. Det här visar Yles partimätning från december.

I partimätningen uppgav 68 procent vilket parti de stöder. Resten kunde inte svara på frågan. Majoriteten av dem som inte vet hur de tänker rösta kan inte heller uppge vilket parti de röstade på i förra kommunalvalet.

Efter förra riksdagsvalet delade Sannfinländarna sig i två läger och en del anhängare sympatiserar nu med Blå framtid i stället. Många har inte nödvändigtvis koll på partiernas linjer, anser forskare.

– Sannfinländarna har flest grubblare som överväger om det alls är värt att rösta, säger forskare Sami Borg vid Tammerfors universitets ledarskapshögskola till Yle.

Socialdemokraterna störst

Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet enligt Yles partimätningar. I den senaste mätningen hade partiet ett väljarstöd på 21,5 procent.

Mellan de två stora regeringspartierna ser väljarna ut att stödja Samlingspartiet framom Centern. Samlingspartiet har ett väljarstöd på 19,1 procent och Centern 17,0 procent.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning