Yles partimätning: De gröna ökar igen tack vare Haavisto

Partiordförande Pekka Haavisto verkar tilltala De grönas väljare. Partiet ökar med 2,6 procentenheter i första partimätningen efter att han tog över. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

De gröna tar tillbaka väljare i Yles senaste partimätning. Innan Pekka Haavisto tog över som ordförande dalade partiet stadigt från rekordsiffrorna sommaren 2017.

De gröna växer med 2,6 procentenheter till 13,9 procent i Yles senaste partimätning som publicerades på fredagen. Det är den första väljarundersökningen efter att Pekka Haavisto tog över partiordförandeskapet efter Touko Aalto, som avgick i förtid på grund av sjukdom.

Största parti är fortfarande SDP, som sjönk med 1,2 procentenheter till 21,5 procent. Samlingspartiet kommer tvåa med 19,1 procent, vilket är en nedgång med 1,1 procentenheter.

Centern stiger med en halv procentenhet till 17,0 medan både Vänsterförbundet och Sannfinländarna sjunker. Vänsterförbundet landar på 8,5 procent (minus 0,7 procentenheter) och Sannfinländarna på 8,1 procent (minus 17 procentenheter).

Kristdemokraterna och SFP byter plats med varandra då Kristdemokraterna ökar med 0,6 procentenheter till 4,1 procent samtidigt som SFP sjunker med 0,3 procentenheter till 4,0.

Blå framtid får 1,5 procent, vilket är en ökning på 0,4 procentenheter.

I och med att felmarginalen för mätningen är 2 procentenheter är de flesta förändringar endast vägledande. Mätningen genomfördes av Taloustutkimus och i den deltog nästan 3 000 personer. Mätningen ägde rum mellan den 12 november och den 4 december.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46