Yles nya vd vill värna om utbudet på minoritetsspråken

Yles styrelse har utnämnt Merja Ylä-Anttila till bolagets nya vd. Ylä-Anttila har jobbat över 30 år i mediebranschen och är för tillfället vd på MTV:s dotterbolag Mediahub som ägs av Bonnier Broadcast.

– Styrelsens beslut var enhälligt. Merja är van vid att leda och hon kan förnya också under tuffa tider. Hon är dessutom duktig på att bygga nätverk och så har hon en god förståelse för public service, säger Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson.

Ylä-Anttila blev kontaktad av en headhunter som bjöd in henne till diskussioner med bolagets ledning. Enligt Wilhelmsson har rekryteringsteamet gallrat igenom sammanlagt 300 personers meritförteckningar. Totalt 25 personer kvalificerade för slutskedet som pågick under vårvintern.

– Jag är jättemotiverad och tacksam för förtroendet. Det känns fint att kunna göra en ny karriär inom samma bransch, säger Merja Ylä-Anttila på studiohusets presskonferens i Böle.

Ylä-Anttila kommer att tillträda sitt nya jobb den första september. Lauri Kivinen sitter därmed kvar som Yles vd till slutet av augusti.

– I dessa tider då det florerar desinformation och humbug känns det extra viktigt att jobba med kvalitetsjournalistik och public service. Vi behöver mer upplysning och fakta, säger hon.

Samarbete utan saneringar

Enligt Ylä-Anttila har Yle en viktig roll som förvaltare av det kollektiva nationella minnet. Det gäller att värna om den kulturella identiteten, uppger hon. Som tidigare journalist lovar hon också att inte blanda sig i bolagets innehållsproduktion. I stället vill hon flagga för ett tätare samarbete med andra aktörer i branschen.

Vad ska det samarbetet gå ut på?

– Vi ska närma oss frågan fördomsfritt. Det kan handla om gemensamma tekniska investeringar. Konkurrensen från de globala aktörerna är stark så det gäller att slå vakt om det finska utbudet och då måste vi finska mediebolag samarbeta, säger Ylä-Anttila.

MTV har genomgått starka saneringar de senaste åren. Har Yle anställt en sanerare?

– Nej, det har vi inte gjort, säger Wilhelmsson.

Yles nya vd Merja Ylä-Anttila och bolagets styrelseordförande Thomas Wilhelmsson bedyrade sitt stöd för svenskan på tisdagen. Bild: Pressbild/Yle

Hur vill du trygga utbudet på svenska, samiska och teckenspråk?

– Det är viktigt att värna om utbudet på minoritetsspråken. Det kommer jag att arbeta för.

Yle har rätt nyligen lagt ner de svenska morgonnyheterna på tv. Hur ser du på det?

– Jag känner inte till bakgrunden till det här beslutet, säger Ylä-Anttila och tittar frågande på bolagets styrelseordförande.

– Svenska Yle har inte tvingats skära ner mer än någon annan avdelning. Det handlar om en förnyad omdisponering av resurserna som vi satsar på webben och Arenan i stället, säger Wilhelmsson.

Du har en kommersiell bakgrund Vill du kommersialisera något inom Yle?

– Nej, lagen sätter klara gränser för de kommersiella inslagen i ett public service-bolag, säger Ylä-Anttila.