Ylegateförfattare: Huvuden kan rulla på Yle

Bild: Antti Aimo-Koivisto

Jussi Eronen, som är en av författarna till boken Ylegate som utkom i dag, är rädd för att Olli Mäenpääs Yle-rapport kommer att förorsaka problem för Yles ledning på mellannivå.

I sin rapport kritiserade Olli Mäenpää bland annat Yles mikromanagering och det att juridiska aspekter betonas då publiceringsbeslut fattas. Han lyfte också fram den försiktighet som förekommer i bolagets nyhetsförmedling som berör beslutsfattare.

– Jag är rädd för att huvuden nu börjar rulla bland ledningen på mellannivå och att man säger att det har fungerat dåligt där, säger Jussi Eronen.

Ylegate har skrivits av Eronen och två andra före detta anställda på Yle, Salla Vuorikoski och Jarno Liski.

Författarna säger att boken med hjälp av konkreta exempel förmedlar samma bild som Mäenpääs rapport. Vuorikoski säger att boken också visar att problemen inom Yle inte är enskilda fall utan att det rör sig om en verksamhetsmodell som har fortsatt i många år.

Grundpåståendet i boken är att brandmuren mellan Yle och de politiska beslutsfattarna läcker.

– Om det finns en brandmur någonstans så finns den i (ansvarige chefredaktören) Atte Jääskeläinens huvud, säger Liski.

Eronen säger att det som har hänt är ett exempel på att den politiska maktens möjligheter att påverka Yle inte bör ökas. Han säger att han hoppas att både Jääskeläinen, vd Lauri Kivinen och styrelsens ordförande Thomas Wilhelmsson avgår.

– Jag anser att det bästa alternativet är att leta efter ytterdörren.

Från Yle meddelar man till FNB att Atte Jääskeläinen inte har fått läsa boken på förhand. Jääskeläinen beslutar om eventuella kommentarer när han har hunnit läsa den.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning