Yle: Viruset sprider sig allt snabbare

De många nya fallen av covid-19 har dels att göra med att viruset sprids, dels med att fler tester görs, säger HUS infektionsläkare Askö Järvinen till Yle. Bild: Lehtikuva/Seppo Samuli

Bland de nya fallen finns nu också sådana vars ursprung inte går att härleda, säger HUS infektionsläkare till Yle.

Asko Järvinen som är infektionsläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) säger till Yle att coronaviruset sprider sig allt snabbare.

I intervjun uppskattar Järvinen att 350 personer testades för coronaviruset inom HUS område på fredagen. Cirka 16 procent av proverna var positiva vilket betyder 53 nya fall av smitta.

De höga siffrorna har också delvis att göra med att fler tester görs, säger läkaren.

Rekordmånga fall inom HUS

53 fall inom hus på ett dygn på fredagen – det är en rekordsiffra nationellt.

Bland de nya fallen finns nu också sådana vars ursprung inte går att härleda, säger Asko Järvinen till Yle.

De nya fallen kommer enligt Yles intervju både från Finland och från utlandet, och i vissa fall kan härledas till folksamlingar av något slag. Det handlar till exempel om fester som ordnats i bekantskapskretsar och en konsert i Musikhuset i Helsingfors på kvinnodagen.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning