Yle vill lägga ner Yle Fem som separat kanal

Färre tv-kanaler. Yle tänker skära ner i antalet tv-kanaler så att Yle Fem och Yle Teema får dela på samma kanalplats. Bild: Tor Wennström

Yle:s ledning vill lägga ner den finlandssvenska tv-kanalen Yle Fem som separat tv-kanal. Planen är att de svenskspråkiga programmen på Yle i framtiden ska dela kanalplats med finskspråkiga Teema.

Yle Fem som i femton års tid har betjänat finländska tittare som vill se på tv på svenska, kommer att förlora sin egen kanalplats. De svenskspråkiga programmen ska inte försvinna, utan avsikten är att Yle Fem och finskspråkiga kultur- och vetenskapskanalen Yle Teema får dela på samma kanal från och med nästa år.

Förslaget har beretts inom bolagets ledningsgrupp och har också fått grönt ljus av ledningen för svenska Yle. Beslutet hänger ihop med att distributionen är dyr och tittarna successivt håller på att flytta över från tv:n till datorn.

Wilhelmsson: Egna varumärken, gemensam kanalplats

Vid sitt möte på tisdagskvällen beslutade Yles förvaltningsråd att låta göra en förhandsgranskning av följderna av kanalfusionen. Samtidigt som Yles tv-kanaler minskar från fyra till tre, ska allt mer resurser läggas på nätverksamheten och Yle Arenan. Förhandsprövningen väntas vara klar redan nästa månad och det slutliga beslutet kommer sannolikt att fattas då.

– Det handlar om att utveckla verksamheten. Yle Fem och Yle Teema skulle vardera ha kvar sina egna varumärken, men dela på kanalutrymmet, säger Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson till HBL.

En orsak till att Yle ser över sin verksamhet är det sparkrav som riksdagspartierna i somras gick in för. Den parlamentariska arbetsgrupp som såg över Yle:s roll slog fast att Yle:s kostnader inte får stiga vilket betyder att Yle blir utan indexjusteringar under 2017 och 2018. Uppskattningsvis betyder det 39 miljoner euro mindre pengar än planerat för Yle. Också indexhöjningen för 2019 är i vågskålen och det kan dröja ända till 2020 innan rundradiobolaget får mer skattemedel än i dag.

Då den finlandssvenska tv-kanalen föddes i början av 2000-talet var det många som såg farhågor i att de svenska programmen blev isolerade i en separat kanal med mycket mindre publik. Tittarsiffrorna sjönk drastiskt, men samtidigt slapp Svenska Yle de eviga slagsmålen om kanalutrymme och bra sändningstid.

Tanken att slå samman Yle Fem och Teema har funnits länge. Redan 2009 föreslog dåvarande Yle-vd:n Mikael Jungner en fusion av de två kanalerna. För ett år sedan sade Svenska Yle-direktören Marit af Björkesten i en intervju för HBL att det för tvåspråkiga och finska tittare är ett större steg att välja en helsvensk kanal och att det finns både för- och nackdelar med en egen kanal.

Nylander: Ansvarslöst att inte göra det

SFP:s representant i förvaltningsrådet, riksdagsledamoten Mikaela Nylander, säger att det hade varit ansvarslöst att inte gå en för den lösning som nu har lagts fram.

– De skäliga villkor som man som finlandssvensk eller tvåspråkig kan ställa, uppfylls i och med den här reformen. Vi har fått löfte om att Yle Fem kommer att få den bästa sändningstiden varje dag och programutbudet kommer att bestå. Yle Fems identitetsskapande roll kommer att finnas kvar, säger Nylander.

Nylander tillägger att de mest bekymrade kommentarerna har kommit från finskspråkiga politiker som ondgör sig över att Teemas program framöver kommer att sändas för sent på kvällarna.

Feldt-Ranta: Inte bra att isolera sig

Förvaltningsrådsmedlemmen, SDP-riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta applåderar också kanalsammanslagningen:

– Min grundinställning är positiv. En tvåspråkig kanal gör att också den breda allmänheten kommer i kontakt med svenska program. Det är bättre att ha en inkluderande mediepolitik än en uteslutande. Det är inte bra att isolera sig, säger Feldt-Ranta.

Feldt-Ranta säger att det viktiga är att program som Buu-klubben, Tv-Nytt och Obs får sända sina program på bästa sändningstid.

– Vad kanalen heter eller vilken knapp man ska trycka på fjärrkontrollen är sekundärt.

En annan förändring inom Yle är planerna att rundradiobolaget igen från och med nästa år ska bli kund hos Finska Notisbyrån som bolaget slutade anlita för tio år sedan. Också det här kommer att påverka Yles egen verksamhet och budget.

Markus Ekholm, förtroendeman för Svenska Yle, befarar ni att de förändringar som planeras, kan decimera personalen?

– Vi har diskuterat med ledningen och signalerat att vi förstår att bolaget behöver förändras även om det kan vara smärtamt för oss. Men vi förutsätter att ledningen genomför förändringarna utan att människor blir av med sina jobb, säger Ekholm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning