Yle Vega hajpar gammal skåpmat

Yle-flaggor svajar utanför rundradions kontor i Böle i Helsingfors.Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

I Svenskfinland med två radiokanaler har överheten dock valt att servera pladdrig flödesradio på båda kanalerna.

Bilradion pratar forcerat på utandning tills syrebristen bryter medvetandeflödet. James Joyce kunde inte ha gjort det bättre tänker jag och petar in en cd med lugnande musik och inser samtidigt att vi lever i moderna tider med en förment modern radio i vars profil varken helgmålsringning eller språkväktare platsar.

Trots tillskyndarnas utfästelser är flödesradio varken nytt eller visionärt; gammal skåpmat hajpas för att skapa en illusion av något modernt och stort. Det har blivit viktigt att fylla ut varje tomrum med en pratighet som spränger gränser för vad som uppfattas som acceptabelt, till exempel inom radiopratet, skrev Håkan Åbrink redan för 20 år sedan i avhandlingen "Gomorron, Stockholm: radioprat som stil, genre och samtal med lyssnaren".

Åbrink menar att pratigheten rent av tagit över det offentliga samtalet medan seriösa genrer privatiserats, det förenklar mycket, men det innebär även att man inte längre vet vad som är viktig information i ordmassorna. På Yle Vega kan man höra väderrapporterna läsas hejvilt kåserande med små lustigheter inströdda mellan kuststationerna.

I synnerhet kommersiella radiostationer, präglade av fabulös verbositet, har följt den här utvecklingen i decennier eftersom det är billigt att producera. Det är inget problem i kulturer där det parallellt finns public service-radio med seriösa inslag, typ Sveriges Radios P1 eller Yle Radio 1. I Svenskfinland med två radiokanaler har överheten dock valt att servera pladdrig flödesradio på båda kanalerna; det som tidigare rann över kunde man därtill återsända rakt av i den finlandssvenska tv-kanalen, en i och för sig oavsiktligt komisk genre.

Varför underskattar Svenska Yle lyssnarna på detta vis? Nyhetssändningarna på Yle Vega är högklassiga och inom feature produceras intressanta och viktiga program som numera marineras i en smet av forcerat småprat och musik för att svara mot ett diffust målgruppstänk där folk över 45 år inte hör hemma trots att de utgör över hälften av Yle-skattebetalarna.

Att försvara flödesradion med att lyssnarna troget finns kvar håller inte eftersom det ju inte finns alternativ för de som vill lyssna på finlandssvensk radio. Att försvara den med att lyssnarna rattar över till en finsk kanal ifall de inte får njuta av finlandssvensk flödesradio håller inte eftersom Yle Radio 1 och webbradio redan blivit huvudkanaler för finlandssvenska lyssnare på flykt undan flödet.

Frågan till Svenska Yle kvarstår: Varför, för att travestera Peter Høeg, har finlandssvenskarna fått en radio som pratar så fort att den är tvungen att andas med baken?

Kaj Eklund Åbo

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00