Yle Vega börjar sända nyheter på lätt svenska

Svenska yle börjar sända nyheter på lätt svenska varje vardag klockan 11:30. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Svenska yle satsar på tydliga nyheter för att öka tillgängligheten.

Från och med 2 december börjar Yle Vega sända nyheter på lätt svenska. Nyheterna sänds varje vardag klockan 11:30, skriver Svenska yle i ett pressmeddelande.

– En viktig del av vårt uppdrag är att nå ut till olika specialgrupper bland finlandssvenskarna för att också de ska kunna vara delaktiga i samhället, säger mediechef Johanna Törn-Mangs i pressmeddelandet.

Svenska yle räknar med att upp till 40 000 personer behöver nyheter på lätt svenska i Finland. Det kan handla om till exempel personer med funktionsnedsättningar eller seniorer. Sändningarna kan också vara till nytta för dem som försöker lära sig svenska, enligt Törn-Mangs.

Det viktigaste är att språket är tydligt. Det blir korta meningar, ett långsammare tempo och svåra ord lämnas bort. Nyhetssändningarna finns också i textform på svenska.yle.fi/lattsvenska.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning