Yle: Västmetrobolaget till rätten – leverantörer kräver miljoner

Bild: Jussi Nukari

Tre av leverantörerna för Västmetron kräver bolaget på sammanlagt 10 miljoner euro.

Bolaget anklagas bland annat för att ha dragit ut på tiden. Samtidigt påstår Västmetrobolaget att leverantörerna avsiktligen tagit dyrt betalt för billigt byggnadsmaterial, rapporterar Yle.

Leverantörerna har lämnat in stämningar till tingsrätten där de kräver miljontals euro av Västmetrobolaget som ägs av Helsingfors och Esbo städer.

Destia kräver cirka 3 miljoner, YIT Rakennus cirka 5 miljoner och A-Insinöörit Suunnittelu cirka 2 miljoner euro.

Leverantörerna är missnöjda bland annat med faktureringen av metrostationsbyggnadernas planeringsarbete och med tunnelarbetet mellan Drumsö och Kägeludden. YIT hävdar att de fått missvisande information om hur krävande byggprojektet i Ängskulla kommer att vara.

Västmetrobolaget förnekar Destias och YIT:s anklagelser och har också lämnat in ett genkäromål mot bolagen. Västmetron påstår att Destia har försökt fakturera flera miljoner euro för mycket genom att vilseleda Västmetrobolaget.

Det största bråket gäller ett 2,5 kilometer långt täckdikerör. Enligt Västmetrobolaget har Destia fakturerat för ett dyrt betongrör då det i själva verket är frågan om ett billigt plaströr. Plaströret kostar enligt Västmetrobolaget 8,75 euro per meter medan betongröret kostar 940,57 euro per meter, det vill säga sammanlagt nästan två miljoner euro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning