Yle utlovar stor show i kväll

Som i fjol. Krista Siegfrids, även aktuell som tävlande i Melodifestivalen, är programledare. Bild: Jyrki Valkama/Yle

I år blir det inga semifinaler i Tävlingen för ny musik – UMK, i stället satsar Yle krutet på en enda stor final i kväll. Finlands Eurovisionsrepresentant utses av tittarna och utländska jurygrupper.

UMK17 sänds i Yle TV2, Yle Arenan, yle.fi/umk och Yle X3M på lördag kl. 20.30, repris i Yle TV2 på söndag kl. 20.00.

Jurygrupperna sammanslagna poäng från Spanien, Island, Storbritannien, Israel, Lettland, Norge, Frankrike, Sverige, Ukraina och Estland väger lika tungt som tittarnas röster, det vill säga hälften vardera.

I år har Yle skippat semifinalerna och lovar att i stället satsa ordentligt på kvällens final. Enligt UMK-producenten Anssi Autio är anledningen till att semifinalerna fallit bort ekonomisk, men han utesluter inte att de kan komma tillbaka i framtiden. Yle har inte råd med semifinaler med sin nuvarande ekonomi. Det här har man försökt kompensera med större synlighet för tävlingen på webben och i sociala medier, vilket Autio också ser som en modernisering av tävlingen.

Låga tittarsiffror för semifinalerna förnekar han däremot att skulle vara orsaken, utan hävdar att tittarsiffrorna för dem varit "helt bra". Planerna är att i framtiden utveckla tävlingen allt mer mot svenska Melodifestivalen, bland annat genom att få intäkter via den nya samarbetspartnern Live Nation, som kan ordna sponsorer för tävlingen utanför Yles ramar – reklam är inte tillåtet i Yle.

Tävlingen sänds direkt från Metro Arenan i Esbo. I skrivande stund är 3 000 biljetter sålda, enligt Autio, 200 återstår.

Krista Siegfrids är i år ensam programvärd, Mikko Silvennoinen kommentator. I flerljud på svenska kommenterar Eva Frantz och Johan Lindroos. Kvällens gästartister är Marcus & Martinus och Jenni Vartiainen.

Malin Slotte TV-redaktör

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning