Yle: Trafigurachefer delaktiga i hundratals skatteparadisföretag

Trafiguras vd Jeremy Weir (t.h.) talade under Terrafames presskonferens i fredags. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Cheferna på Trafigura, som valdes till statens gruvpartner förra veckan, är delaktiga i hundratals skatteparadisföretag. Det framkommer i en utredning som Yle gjort.

Enligt utredningen är Trafiguracheferna med i mer än 100 bolag enbart i Bahamas. Dessutom har Trafigura tiotals bolag i till exempel Malta, Luxemburg och Schweiz.

Trafigurachefernas kopplingar till Bahamas framgår av materialet från en omfattande informationsläcka som Yle fått tillgång till.

Näringsminister Mika Lintilä (C) säger till Yle att staten utredde Trafigura men att det inte fanns information om att bolagets chefer i så omfattande grad var inblandade i skatteparadisbolag.

Lintilä säger att han är negativt inställd till användning av skatteparadis men att han också förstår att ett storbolag har till och med hundratals dotterbolag runt om i världen. 

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning