Yle: Stora problem på underklädskedja – ledningen har rotat i anställdas väskor

Tiotals anställda och före detta anställda hörde av sig till Yle om orättvisor de upplevt på underklädskedjan Change Lingerie. Bilden är en genrebild. Bild: Pixabay

Enligt Yle har butiksledningen bland annat rotat i de anställdas väskor, förbjudit dem att betjäna transpersoner och låtit bli att betala lön för turer man kommit överens om.

Yle skriver om stora problem när det gäller de anställdas rättigheter på underklädskedjan Change Lingerie. Kedjan är dansk, men har ett tjugotal butiker i Finland.

Yles granskande redaktion, MOT, gjorde ett program om saken tidigare på hösten. Tiotals anställda och före detta anställda hörde efter det av sig om orättvisor de upplevt.

Enligt Yle har butiksledningen bland annat rotat i de anställdas väskor, förbjudit dem att betjäna transpersoner och låtit bli att betala lön för turer man kommit överens om. Om kvällarna skälldes de som gjort sämst resultat under dagen ut i grupper på meddelandetjänsten Whatsapp.

När Yle tog kontakt tackade bolaget för feedbacken men säger att man inte kommenterar rykten.

Förhandlingschef Juha Ojala vid servicefacket PAM säger i Yles artikel att bolagets agerande är exceptionellt.

– Två eller tre missnöjda före detta anställda kan man förstå. Men liknande berättelser av tiotals anställda gör fallet exceptionellt.

Change ber om ursäkt

Change Lingerie hör senare av sig med en kommentar per e-post till bland annat HBL. Bolaget skriver att de förhåller sig väldigt allvarligt till de påståenden som förekommit om dem.

– Vi är tacksamma över den feedback vi fått under de senaste veckorna. Vi är ledsna över att vi sårat människor. Vi börjar nu med utvecklingsarbete i vilket vi går igenom alla de meddelanden och förbättringsförslag vi fått, säger Marjo Topi, som är företagets Finlandschef och själv medlem i nämnda Whatsappgrupper.

Topi säger också att alla kunder är välkomna till butikerna som de är, inklusive transpersoner.

Artikeln har uppdaterats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning