Yle stoppar sina TV2-sändningar i Estland

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Yle tvingas stoppa sina TV2-sändningar via Estlands kabel- och iptv-nätverk. Orsaken är olösta problem med sportprogrammens upphovsrätter.

Återförsäljarna av sportevenemangens medierättigheter har krävt att Yle stoppar återsändningen av sportevenemang i Estland eftersom Yle inte har rättigheter att visa de här programmen utomlands. Samma återförsäljare har sålt ensamrätter till estniska distributörer som i sin tur har klagat över att Yles sändningar har kränkt dessa ensamrätter.

På grund av den stora mängden sportprogram, som sänds i TV2, är det inte heller möjligt att spärra en del av flödet och sändningarna i Estland. Yle har därför bestämt att stoppa sändningen av alla TV2-program i Estland. Sändningarna upphör den sista maj. Yles TV1- och TV2-kanaler sänds för tillfället i tre estniska kabeloperatörers distribution i Estland.

– Det är tråkigt att vi måste fatta det här beslutet. Yles sändningar i Estland har utgjort en viktig del av det kulturella utbytet mellan bägge länder. Estland är Finlands broderfolk och därför känns det kulturella samarbetet naturligt och viktigt, säger Yles publiceringsdirektör Ismo Silvo.

Yles sändningar i Estland bygger på en internationell överenskommelse som administreras av organisationen Union of Broadcasting Organizations (UBO). Yles sändningar i Estland har pågått sedan början av 1990-talet. Yles TV1-kanal och Yle Arenan kommer att synas i Estland också i fortsättningen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03