Yle stoppade Kallio – landslaget måste hitta ny assisterande tränare

Kaj Kekki behöver en ny assisterande tränare inför EM-kvalet som inleds hösten 2018. Bild: FSC Media

Bristande kommunikation mellan Toni Kallio, hans arbetsgivare Yle och Handbollförbundet ledde till upprörda känslor i landslaget och på förbundet då Kallio var tvungen att lämna sin post som assisterande tränare för landslaget.

De som följt med herrlandslagets matcher de senaste veckorna kanske har märkt att det är lite tunt på bänken.

Landslagstränaren Kaj Kekki har sedan hemmamatchen mot Ryssland i slutet av oktober varit tvungen att klara sig utan assisterande tränare då Toni Kallio tvingats kliva åt sidan från posten.

Orsaken till att Kallio lämnade landslaget är att hans arbetsgivare Yle inte tillåter honom att verka i Handbollförbundet. Beslutet har väckt både förvåning, missnöje och en viss ilska från Kekkis och förbundets sida.

– Först gav Yle tillstånd att han får vara med och sedan säger de nej. Vi vet inte vad det beror på, säger förbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen.

– Jag förstår inte beslutet. Det är en skit situation för oss, säger Kekki.

Yle Sportens chef Johan Portin har en förklaring till varför Yle sätter stopp för Kallios medverkande i landslaget.

– Att vara med i landslagsverksamheten är en allt för stark koppling till förbundet och handbollen, säger Portin.

Problemet är att det kan uppstå jävsituationer där Kallios dubbelroll som sportjournalist och landslagstränare kan vara i konflikt med varandra.

Att Kallio fick vara assisterande tränare i början av VM-kvalet men inte längre i slutet har en naturlig förklaring. Fram till november jobbade Kallio på Yle-redaktionen luovat sisällöt (kreativt innehåll) medan han nu är tillbaka på Yle Sporten och Sportmagasinet.

– Kallio har varit medveten om situationen hela tiden. Jag talade med honom om situationen då det blev aktuellt att han skulle bli assisterande tränare för laget. Det borde inte ha kommit som någon överraskning för förbundet, säger Portin.

Kekki säger att han känt till situationen redan innan kvalet körde i gång medan Mitrunen säger att "det kom som en överraskning för oss".

Då Kekki får höra om Portins motiveringar av HBL har han större förståelse för Yles beslut.

– Då låter det ju direkt mer logiskt, säger han.

– Men det är förstås väldigt tråkigt att det är så här. Jag behöver en assisterande tränare bredvid mig. Det finns för mycket att göra för att bara en människa ska klara av det. Det är också synd för Toni som är en del av laget.

Mitrunen önskar att Yle kommunicerat klarare och bättre med förbundet om Kallios situation. Också Kekki hade gärna hört rundradiobolagets motiveringar innan kvalet startade i stället för att få informationen via HBL mitt under pågående kval – då Kallio redan stigit åt sidan.

Kallio själv vill inte på något sätt kommentera situationen. Han fortsätter att fungera som cheftränare i ligalaget Atlas trots att Yle satt stopp för landslagsuppdraget.

– Kallio har fått tillstånd av Yle att fungera som tränare för ett ligalag före min tid som sportchef, säger Portin.

– Landslaget är lika med förbundet och då är jävfrågan mycket större än i Atlas från Vanda.

Kekki och förbundet kommer efter att VM-kvalet avslutats på lördag börja se sig om efter en ny assisterande tränare för landslaget.

Resultat

VM-kval

Ryssland 5 5 0 0 154–106 10

Slovakien 5 3 0 2 135–121 6

Finland 5 1 1 3 113–134 3

Luxemburg 5 0 1 4 103–144 1

Sista matcherna: 13.1 Ryssland–Finland, 14.1 Luxemburg–Slovakien.

Ryssland har säkrat sin plats i det fortsatta playoffkvalet, Finland slutar trea i gruppen.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46