Yle sparkade tv-profilen Jari Korkki

Jari Korkki har bland annat varit programledare för tv-programmet Ykkösaamu. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Den långvarige tv-profilen, journalisten Jari Korkki på Yle har fått sparken.

– Jag kan bekräfta att hans arbetsavtal med Yle har upphört, men kan inte yppa några detaljer om det hela, säger chefredaktör Riikka Räisänen som basar för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion.

Enligt Suomen Kuvalehti verkställdes uppsägningen i slutet av oktober. Korkki har bland annat varit programledare för tv-programmet Ykkösaamu på TV1 och har också jobbat som politisk reporter.

Det pågår för tillfället en omfattande ommöblering av Yles finskspråkiga aktualitetsprogram, vilket har lett till turbulens. A-studios långvariga reporter Kirsi Heikel har meddelat att hon lägger av och A-temadebatterna är också nedläggningshotade, uppger Suomen Kuvalehti.

Flera namnstarka och kända reportrar vid A-studio har lämnat Yle de två senaste åren. Susanne Päivärinta gick över till Iltalehti, Johanna Vesikallio sadlade om till Familjeföretagarnas förbund och Jan Andersson meddelade i oktober att han går över till konkurrenten MTV.

Enligt Riikka Räisänen ligger det ingen dramatik bakom den personella ommöbleringen.

– Vi har infört nya principer som ska uppmuntra våra reportrar att lära sig nytt och rotera till nya uppdrag. Vi är glada över att vi får nya krafter till våra program och A-studio, säger Räisänen.

Det ligger alltså ingen dramatik bakom flykten av era journalister till konkurrerande medier?

– Nej, folk vill ha omväxling.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning