Yle: Spåren från kinesiska dataläckan leder till USA

Namnen på drygt 800 finländare finns med i en databas som läckte ut från kinesiska Zhenhua Data för några veckor sedan. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Den läckta kinesiska listan, som bland annat innehåller namn på drygt 800 finländare, verkar härröra från en amerikansk databas.

Det var för två veckor sedan som medier världen över rapporterade att en lista med information om 2,4 miljoner personer världen över har läckt från databolaget Zhenhua Data, som har koppling till den kinesiska militären.

Med på listan fanns 800 finländska företagsledare, brottslingar, politiker och närstående till dessa, vilket också HBL har rapporterat om.

Nu rapporterar Yle att den läckta listan stämmer överens med information som tidigare har läckt ut från en amerikansk databas som upprätthålls av informationsföretaget Dow Jones för bankvärlden.

Åtminstone för finländarnas del är namnlistorna som läckt från Dow Jones nästan identiska med dem som läckt från Zhenhua Data. Dessutom är de kategoriserade på samma sätt. Yle har fått tillgång till materialet från Dow Jones-läckan via en anonym källa.

Öppen information

Innehållet i databasen är till största del allmänt tillgänglig information som hämtats från sociala medier och andra öppna källor. Dow Jones samlar in uppgifter för kunder i finansvärlden, och materialet kan användas bland annat för riskbedömning av kunder eller för att motverka penningtvätt och ekonomisk brottslighet.

En del av personerna på listan är dömda narkotikabrottslingar, även om största delen förefaller vara politiker eller helt vanliga medborgare som har en koppling till dessa.

En cybersäkerhetsexpert som Yle har talat med säger att det inte alls är oväntat att Zhenhua-läckan härrör från en tidigare läcka. Han säger att det är vanligt att läckt material säljs vidare i flera omgångar.

I det här fallet kan Zhenhua Data ha använt Dow Jones-informationen som grund för att bygga upp en större databas.

Enligt de experter som Yle har pratat med kan Zhenhua-databasen bli ett vapen för en illvillig aktör om den används ihop med andra uppgifter, såsom läckta e-post- och lösenordskombinationer.

Det ses ändå som osannolikt att databasen skulle ha använts direkt mot de finländare som är listade. Snarare är det så att uppgifterna blir en del av ett större register som man tittar i då behov uppstår, bedömer en expert.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning