Yle söker fler debattörer till jämställdhetsdebatt – "annars sänder vi inte"

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Svenska Yles beslut att sända debatten från jämställdhetsseminariet i Åbo har fått hård kritik. I debatten deltar kontroversielle artisten och författaren Alexander Bard, och jämställdhetsexperter ser kopplingar till den antifeministiska mansrättsrörelsen.

Seminariet på internationella mansdagen inleds med en visning av filmen The Red Pill, som kultförklarats av the men's rights movement men av många andra ses som oseriös. Därefter följer debatt om jämställdhet ur mansperspektiv, där åtminstone kontroversielle artisten och författaren Alexander Bard och läraren och metoo-kritikern Johan Mparmpagiannis kommer att delta.

Åbo Akademi har portat seminariet men Yle kommer att sända debatten.

– Men vi kommer inte att dra en debatt om vi inte får ihop en debattpanel som tillfredsställer oss. Vi måste få en balanserad diskussion, säger Hasse Sundquist, producent för Slaget efter tolv där debatten planeras sändas.

Än så länge har Yle lyckats engagera ytterligare en talare, berättar Sundquist: Ilkka Turkka som grundat välgörenhetsorganisationen Icehearts och jobbat mycket med unga män och pojkar.

Bild: Pressbild

Seminariet där debatten ingår arrangeras av Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi. Ser man på upplägget för seminariet syns flera kopplingar till den antifeministiska mansrättsrörelsen, the men's rights movement, konstaterar jämställdhetsexperten Valter Vilkko i HBL. Rörelsen, MRM, ser inget strukturellt förtryck mot kvinnor, men nog en lång rad sektorer där män diskrimineras. En del av grupperingarna anses sprida hat och misogyni.

Ser du något problem i den här kopplingen till mansrättsrörelsen?

– Det som finns i samhället ska vi belysa, det hör till vår uppgift. Det gäller också hela den här rörelsen där Bard och bästsäljaren Jordan B. Peterson är en del. I stället för att blunda för saker ska vi ta tag i dem och belysa dem. Det betyder inte att vi omfattar vad de säger, säger Sundquist.

Rubriken för Yles debatt är Hur tänker män om jämställdhet? Hurdan är mansrollen 2018? Meningen är att föra en analytisk debatt om mansrollen och om varför många av de unga männen är vilsna i dagens samhälle.

Är det här det bästa upplägget för att föra en nyanserad diskussion om vilsna unga män?

– Upplägget är ju inte klart än. Vi jobbar på att få ihop flera deltagare och en mångsidig diskussion som kan belysa ämnet från många olika håll, säger Sundquist.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning