Mika Salminen efter svenskt reseuttalande: Finland ändrar knappast sina krav

Mika Salminen och Anders Tegnell. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/Magnus Andersson/Lehtikuva-AFP

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Yle att antalet smittade i Sverige har minskat snabbt, vilket kunde öppna upp för Finlandsresor. Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd kontrar med att kraven knappast luckras upp, men att grannlandet rör sig i rätt riktning.

Enligt Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell är det inte otänkbart att Sverige snart uppfyller Finlands krav för lyfta reserestriktioner, skriver Yle.

För fria resor mellan Finland och ett annat land kräver Finland att det andra landet håller sig på en nivå av högst 8 coronafall per 100 000 invånare under en tvåveckorsperiod.

För en månad sedan hade Sverige 100 fall per 100 000 invånare. Två veckor senare hade talet halverats.

Enligt Tegnell är Sverige som helhet nu nere på 20 fall per 100 000 invånare, och det finns regioner som redan nu ligger under 8 fall.

Han vågar ändå inte gissa när Sverige uppnår kriteriet för fria resor till Finland.

– Jag hade inte trott att det skulle gå så fort som det gjort de senaste veckorna. Fortsätter det på det viset så kanske vi är där om ett par veckor, men vi får väl se. Sen får vi ju se hur det blir i Finland, det är en annan del av diskussionen, säger han.

Fortsätter det på det här viset kanske Sverige uppnår kriteriet för fria resor till Finland om några veckor, menar Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Bild: Magnus Andersson/Lehtikuva-AFP

Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att Finland knappast viker från sin nuvarande linje. Enligt honom kan specialåtgärder ändå tillämpas.

– Ifall antalet smittade ligger vid en nivå på 10 coronafall per 100 000 invånare under en period på två veckor och trenden är positiv är det teoretiskt möjligt för regeringen att fatta nya beslut gällande restriktioner, säger Salminen.

Salminen tror att Finland knappast kommer att ändra på sina kriterier för fri rörlighet, men tycker att Sverige är på rätt väg. Han säger att antalet nyupptäckta fall per vecka i Sverige ännu är så pass högt att man inte kan andas ut.

– Regeringen i Finland har gått in för striktare gränser än linjen i EU som kategoriserar 20 coronafall per 100 000 invånare under en tvåveckorsperiod som ett bra läge. Det har inte varit tal om att justera finländska kriterier, säger Salminen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning