Yle slår på stortrumman

Tvåspråkig produktion. Oliver Österberg ses i rollen som Raseborgs slottsherres son. Bild: Yle

Yle har verkligen satsat på sin tvåspråkiga genrehybrid som kombinerar reality och drama. Tyvärr blev slutresultatet inte så spännande.

Heroes of the Baltic Sea sänds i Yle TV2 från måndag till onsdag kl. 20.00.

Yle satsar järnet i jul, och bjuder på en storstilat producerad tredelad serie som kombinerar drama och reality-tv. Formatet är eget, och Yle uppger att utlandet har visat intresse för denna satsning innan den ens har sänts.

På seriens reality-plan ska fyra barn lösa det historiska mysteriet kring skeppet Hanneke Vrome som förliste en stormig natt i november 1468. Inte bara fartygets guldlast försvann på kuppen, det är också oklart vad som hände med Raseborgs slottsherres son Axel Tott, som barn spelad av unge Oliver Österberg, som äldre av rikssvenske Christian Arnold. De fyra barnen ska ta reda på vad som hände med lasten och pojken, vilket tar dem ut på ett äventyr där både deras slutledningsförmåga och fysik sätts på prov.

Visst är det snyggt producerat och man verkar inte ha sparat på pengarna. Det är mäktiga landskapsbilder och dramatiserade 1400-talssekvenser med skådespelare som Ville Virtanen, Minttu Mustakallio, Tommi Korpela, Linda Zilliacus, Sampo Sarkola och Jorma Tommila. Man har dessutom valt att vara historien språkligt trogen; de dramatiserade avsnitten är till stor del på svenska och serien kan dessutom ses med svensk textning.

Det är både pampigt och dramatiskt, och visuellt imponerande, men frågan är om det är det som det framför allt borde vara, nämligen spännande? Det är bara att hoppas att barnpubliken ser annorlunda på detta, för för en vuxen tittare finns här inte mycket att hämta. Det är tyvärr mera muskler än hjärta, och mysteriet är det svårt att uppbåda någon entusiasm för. Därtill önskar man att de fyra barnens personlighet hade getts mera utrymme. En märklig krock blir det också mellan reality och drama, exempelvis när barnen smyger sig in i en långtradare med risk för att bli upptäckta. Eller snarare med noll risk för att bli upptäckta, vilket kanske är hela problemet.

Malin Slotte TV-redaktör

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning