Yle: Sexpo utbildar rekordantal experter

Allt fler söker sig i dag till sexualterapi. Bild: Mattias Lindback/SPT

Prestationssamhället syns också i det sexuella. Allt fler söker hjälp och vill hjälpa.

Sexualiteten ses i dag som en allt större del av välbefinnandet, skriver Yle. Det pratas allt mer om sex och sexualitet i dag, och det finns hjälp att få för olika problem. Det säger finska sexologföreningens (Suomen seksologinen seura) ordförande Tiina Vilponen.

– Några av de största orsakerna till att man söker sig till sexualterapi är de egna preferenserna och att lustkänslorna inte möts, säger Vilponen som också är sexualterapeut.

Hon säger att samhället är prestationsinriktat och det speglar sig också i sexualiteten.

– Lusten ska vara av en viss sort. Det finns ingen avspändhet i dag, och det trycker ner lusten.

Intresset för sexualundervisning har också vuxit. Sexpo-stiftelsen utbildar en rekordmängd experter inom sexualområdet.

– Det är experter inom många olika branscher: lärare, ungdomsarbetare, social- och hälsovårdare men också proffs inom sociala medier, säger Sexpos undervisare Henriikka Sundell.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning